© bron: pixabay
Het kabinet wil het opstarten van een burgerforum over klimaat- en energiebeleid gaan verkennen met de Tweede Kamer. Op basis van diverse onderzoeken en eerdere ervaringen concludeert het kabinet dat een dergelijk forum de afstand tussen burgers en beleidsmakers kan verkleinen.
Bij een burgerforum komt een – vaak gelote – groep mensen bij elkaar om over een maatschappelijk vraagstuk in gesprek te gaan. Zowel in Nederland als in het buitenland zijn er successen geweest met burgerfora over verscheidene onderwerpen, blijkt uit het onderzoek van commissie-Brenninkmeijer.
Er zijn wel een aantal belangrijke randvoorwaarden. Ten eerste moet het forum groot genoeg zijn voor representativiteit, maar klein genoeg om werkbaar te zijn. Daarnaast moet er een gerichte vraagstelling worden opgesteld. Ook professionele en onafhankelijke moderatie, voldoende budget en goede informatievoorziening belangrijk.
Bovendien moet vooraf duidelijk zijn wat er met de uitkomsten van het burgerforum gebeurt. Daarom vindt het kabinet het van groot belang dat de Kamer en het kabinet hier vooraf duidelijke afspraken over maken.
“De discussie over klimaat- en energiebeleid raakt iedereen. Daarom vind ik het heel interessant om te onderzoeken of we via een burgerforum de samenleving beter kunnen betrekken en patstellingen kunnen doorbreken”, aldus Minister Jetten voor Klimaat & Energie.
Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.