Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet wil fors meer duurzame landbouwgrond

  •  
17-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4259 keer bekeken
  •  
landbouw pixabay

© bron: pixabay

Het kabinet wil dat in 2030 minimaal 25.000 hectare agrarische grond is omgevormd tot echt toekomstbestendige en duurzame landbouwgrond. Ook moet rond die tijd 1000 hectare voedselbos in Nederland zijn aangelegd, schrijven landbouwminister Piet Adema en stikstof- en natuurminister Christianne van der Wal aan de Tweede Kamer.

Diverse aanplant

Op de 25.000 hectare landbouwgrond moet de aanplant veel diverser worden. Bijvoorbeeld door bomen tussen de verbouwde eetbare gewassen te plaatsen of andersom. Bij een aan te leggen voedselbos is sprake van soorten planten, bomen en struiken die kunnen bijdragen aan een duurzame voedselproductie.

Agroforestry

Moderne vormen van landbouw zijn volgens het kabinet "onmisbaar in de transitie van het landelijk gebied". Die moderne landbouw wordt ook wel agroforestry genoemd. Dat is een verzamelnaam voor het integreren van bomen en struiken in de veehouderij, akkerbouw en groenteteelt op hetzelfde perceel. Door voedselproducerende aanplant wordt het landschap gevarieerder en groener, zo is de gedachte.

"De ontwikkeling van agroforestry staat in Nederland nog in de kinderschoenen," schrijven de ministers. De ideeën zijn er en worden uitgewerkt. Het plan berust op drie pijlers: kennisontwikkeling en kennisdeling, het wegnemen van belemmeringen samen met andere overheden en ten slotte financiële ondersteuning. Het kabinet wil samen met andere geldschieters tot een budget van 30 miljoen euro komen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.