Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet verzet zich tegen plan Europese garnalenvisserij

  •  
17-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
garnalenvisser-anaben_01.jpg

Garnalenvisser

© Fotograaf: anaben

Het kabinet verzet zich tegen Europese plannen om de garnalenvisserij in Natura 2000-gebieden aan banden te leggen. De ministerraad zegt zich aan de geldende internationale en nationale milieuregels te houden, maar wil daar niet nog een schepje bovenop doen.

Onzalige visserijplannen

Dat schrijven de ministers Van der Wal (Natuur en Stikstof) en Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) volgens de Volkskrant aan de Tweede Kamer. Zij reageren daarmee op een motie met het dringende verzoek van een ruime Kamermeerderheid onder aanvoering van VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en de BoerBurgerBeweging om in Brussel een krachtig nee uit te spreken tegen wat zij noemen de "onzalige" visserijplannen, om te voorkomen "dat de aloude Nederlandse garnalenvisserij ten onder gaat". Frankrijk, België en Spanje hebben dat eerder al gedaan.

Bescherming maritieme ecosystemen

De kwestie draait om het Europese voornemen om de "maritieme ecosystemen" in de Unie beter te beschermen. Dat komt er op neer dat de "bodem beroerende visserij", waarbij gebruik wordt gemaakt van netten die over de zeebodem slepen, vanaf 2024 wordt verboden in Natura 2000-gebieden. De Kamer vreest met name de gevolgen voor de Nederlandse garnalenvisserij, omdat die grotendeels plaats vindt in zulke gebieden, zoals de Waddenzee.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.