Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet trekt geld uit voor duurzame bouwmachines

  •  
05-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
bouw_kraan_pixabay

© Pixabay

Er gaat meer geld naar subsidie voor duurzame bouwmachines, maakt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) bekend. Dit jaar was er 20 miljoen euro uitgetrokken voor die regeling, maar komend jaar gaat daar 60 miljoen euro naartoe. Het kabinet kiest daarvoor vanwege de toegenomen stikstofproblemen in de bouw.

Vorige maand oordeelde de rechter dat de zogeheten bouwvrijstelling niet meer geldt. Die vrijstelling hield in dat stikstof die vrijkwam tijdens de bouw van bijvoorbeeld woningen of wegen niet werd meegerekend voor de totaal benodigde stikstofruimte.

Vergunning voor stikstofuitstoot

Maar nu daar in de zogeheten Porthos-uitspraak een streep doorheen is gezet, moeten bouwers schoner te werk gaan willen zij nog een vergunning voor hun stikstofuitstoot krijgen. Het kabinet wil daarom het gebruik van elektrische hijskranen of graafmachines stimuleren, net zoals het gebruik van betonmixers op waterstof. Die machines stoten geen uitlaatgassen, en dus ook geen stikstof, uit. Omdat deze apparaten veel duurder zijn dan reguliere, wil het kabinet er subsidie voor geven.

Heijnen wil "echt meters maken met de sector". Volgens haar is er veel animo voor in de bouwsector, aangezien dit jaar de subsidiepot al binnen een dag leeg was.

Met de subsidie krijgen bouwers het kostenverschil met diesel tot maximaal 40 procent vergoed.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.