Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet: nog eens 1,5 miljard voor uitkoopregeling boeren

  •  
21-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1232 keer bekeken
  •  
landbouw

© Pixabay

Het kabinet wil nog eens bijna 1,5 miljard euro vrijmaken voor de uitkoopregelingen voor boeren. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bevestigt berichtgeving hierover door NRC. Het geld is nodig omdat de regelingen "mogelijk overtekend gaan worden", aldus de zegsvrouw.

De veelbesproken uitkoopregelingen zijn de twee belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen om de stikstofuitstoot en -neerslag in natuurgebieden drastisch te verlagen.

Piekbelasters

Voor de regeling voor 'piekbelasters', bedrijven met een hoge stikstofuitstoot, wil het ministerie nog eens 850 miljoen euro vrijmaken. Voor een andere algemene regeling is nog eens 600 miljoen euro nodig. De 'nota van wijziging' die nodig is om dit te realiseren, gaat volgende maand naar de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Ook de Europese Commissie wordt op de hoogte gesteld.

Extra financiering

Het geld komt bovenop het bestaande budget, eveneens zo'n 1,5 miljard euro. Of de extra financiering ook nodig is, is niet zeker. "Het is niet gezegd dat alle ondernemers die zich aanmelden ook daadwerkelijk besluiten te stoppen." Toch wil LNV het geld vrijmaken, zodat eventuele vertraging in het proces voorkomen kan worden. "Middelen die niet nodig zijn, vloeien weer terug in de schatkist van het Rijk", aldus de woordvoerster.

Meldingen

Inmiddels hebben 1240 ondernemers zich gemeld voor een van de twee regelingen. Daarvan meldden 458 boeren zich aan voor de regeling voor piekbelasters, 510 voor de algemene regeling en van 272 aanvragen moet nog beslist worden onder welke regeling ze vallen. De piekbelastersregeling levert de stoppende boer 120 procent op van de bedrijfswaarde, de algemene regeling maximaal 100 procent.

De inschrijving voor de algemene regeling sloot begin deze maand, de regeling voor piekbelasters loopt nog tot begin april.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.