Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet kiest plek boven de Wadden voor waterstofproductie

  •  
20-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
318 keer bekeken
  •  
waddenzee_jokenijenhuis.jpg

Waddenzee bij Den Oever

© Fotograaf: jokenijenhuis

Het kabinet heeft een gebied ten noorden van de Waddeneilanden aangewezen als voorkeurslocatie voor de eerste installatie waar op grote schaal groene waterstof geproduceerd gaat worden. Op die plek staat al een windmolenpark gepland dat de benodigde elektriciteit kan leveren. Ook ligt er een aardgasleiding die wellicht kan worden hergebruikt om waterstof aan land te brengen.

Waterstof

Waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse van water. Wanneer daarvoor elektriciteit gebruikt wordt uit hernieuwbare bronnen, zoals zon of wind, geldt dat als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Waterstofproductie kan ook helpen voorkomen dat, wanneer het hard waait, het elektriciteitsnet overbelast raakt door een surplus aan opgewekte stroom.

Duidelijkheid over plannen

"Met dit plan lopen we wereldwijd voorop", denkt energieminister Rob Jetten. Door nu te besluiten waar zo'n elektrolyse-installatie moet komen, geeft het kabinet bedrijven en andere betrokken partijen duidelijkheid, "zodat zij hun investeringsplannen kunnen gaan maken". Hij merkt ook dat er in de regio Groningen "veel draagvlak" is voor het project.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.