De planeet Jupiter heeft een litteken nadat een onbekend object is ingeslagen. Mogelijk zorgde een gigantisch ijsblok of een verdwaalde komeet voor de inslag, die donderdag plaatshad. Dat meldden wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartcentrum NASA, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag.
De ontstane krater is zo groot als de aarde, ook al had het object zelf een doorsnee van 80 tot 160 kilometer. Het mysterieuze object verplaatste zich waarschijnlijk met een snelheid van 50 tot 100 kilometer per seconde, toen het in de buurt van Jupiters zuidpool crashte.
Het is pas de tweede keer dat wetenschappers de gevolgen van een inslag bij Jupiter hebben kunnen zien. Vijftien jaar geleden brak een komeet in 21 stukken voordat het littekens veroorzaakte die twee tot drie weken bleven zitten. De krater zal ditmaal één tot twee weken zichtbaar zijn, aldus experts. Jupiter bestaat voornamelijk uit gassen, waardoor het geen vast oppervlak heeft.
De grootste planeet van ons zonnestelsel is elfmaal groter dan de aarde. Volgens een van de wetenschappers functioneert Jupiter als een soort ,,hemelse stofzuiger'', die rondvliegende objecten aanzuigt die een gevaar vormen voor de aarde en andere nabijgelegen planeten.