Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jongeren lanceren agenda voor het klimaat

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
02-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
565 keer bekeken
  •  
CO2

© Pixabay

In 2040 eten we vooral plantaardig en we reizen in Europa alleen nog maar met de trein. Verder zijn onze steden groen en is iedereen ‘klimaatgeletterd’. Althans als het aan de Jonge Klimaatbeweging ligt. Donderdag lanceerde de organisatie samen met zeventig andere jongerenorganisaties een nieuwe Klimaatagenda. Volgens de voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Aniek Moonen heeft Nederland een visie nodig, die ons door klimaat-biodiversiteits- en energiecrisis loodst.

Natuur en gezondheid

Het manifest begint met een uitspraak van Albert Einstein: ‘we kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’. Om deze agenda op te stellen heeft Jonge Klimaatbeweging aan jongeren met verschillende achtergronden gevraagd in wat voor Nederland ze in 2040 willen leven. Wat blijkt? Jongeren willen wonen in een samenleving waar natuur een grote rol speelt en waar de welvaart onder meer af te meten is aan onze gezondheid. Verder eten we vooral lokaal voedsel en moeten de steden energiepositief zijn, dat wil zeggen dat ze meer energie opwekken dan gebruiken.

Vegetarisch eten

© Bron: Pixabay

Derde klimaatagenda 

Het is overigens als de derde klimaatagenda, die de jongerenkoepel presenteert. In de vorige agenda werd nog uitgegaan van het jaar 2050, waarin de duurzame doelen behaald zouden moeten zijn. Maar dat jaartal is nu flink naar voren gehaald, omdat ‘de tijd dringt’ aldus de Jonge Klimaatbeweging. Donderdagavond werd de Klimaatagenda 3.0 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam overhandigd aan minister Rob Jetten van klimaat. Onder de aanwezigen waren ook Marjan Minnesma van Urgenda en de Europese klimaat Diederik Samsom, kabinetschef van Frans Timmermans bij de Europese Commissie

Jonge-Klimaat-Beweging

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
   theme-icon
Klimaatverandering

Meer over:

klimaatinfo, jonge klimaatbeweging, samsom, marjan minnesma
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.