Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge wilde zwijnen schuren tegen boom | Zelf Geschoten

  •  
14-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
655 keer bekeken
  •  

Al schurend raken deze wilde zwijnen parasieten kwijt die in hun vacht zitten. Vooral in de zomer hebben zwijnen last van parasieten die in hun vacht gaan zitten. Door te rollen in modderige kuilen stikken de parasieten. Wanneer het zwijn vervolgens langs een boom schuurt, raakt hij de gestikte parasieten kwijt.  

En hoor je vader of moeder op de achtergrond? Wat een geluid! Gefilmd door David van der Schaaf op de Veluwe.

Aangewezen leefgebieden

Het wild zwijn is inheems in Nederland, maar hij mag zeker niet in alle gebieden leven. In Nederland heeft het zwijn enkele leefgebieden aangewezen gekregen, zoals de Veluwe en Nationaal Park De Meinweg. Voor overige gebieden geldt een provinciaal 'nulstandbeleid' wat betekent dat er formeel geen enkel wild zwijn mag leven. 

zwijnen_mob

Kraamkamer

Tijdens de voortplantingstijd in februari, maart en april maakt een vrouwtje een zogenoemde kraamkamer. Dit is een kuil van enkele tientallen decimeters diep waar verschillende soorten plantenmateriaal zoals gras, loof en mos in wordt gesleept. Daarna dekt het wilde zwijn dit ‘nest’ af door twijgen van een den of spar met speeksel aan elkaar te lijmen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.