Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge pimpelmezen om beurten gevoerd

  •    •  
12-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2360 keer bekeken
  •  

Nadat pimpelmezen uit het ei komen, duurt het nog even voor ze zelfstandig zijn. De eerste 15 tot 17 dagen blijven ze op het nest en vliegen de ouders voedsel aan. Maar ook eens de jongen uitgevlogen zijn, zit de zorg er nog niet op. Een twee tot drie weken na het uitvliegen, worden de jongen nog door de ouders gevoerd. Ingrid Schaareman filmde het prachtige tafereel van jonge pimpelmezen die om beurten gevoerd worden. "Vier snaveltjes te voeden, deze pimpelmees heeft het er maar druk mee", schrijft ze bij het filmpje.

Beide ouders pimpelmezen zoeken voedsel

Tijdens broedperiode maakt het vrouwtje een nest van veren, mos, gras en ander zacht nestmateriaal. Daarin legt ze vervolgens een legsel van zes tot twaalf eieren. Het mannetjes brengt het vrouwtje tijdens het broeden voedsel. Na een tweetal weken broeden komen de witte eitjes met rode vlekken uit. Beide ouders gaan vervolgens op zoek naar voedsel voor de jongen. De eierschalen eten ze zelf op. Om ervoor te zorgen dat roofdieren het nest minder vinden, brengen de ouders de ontlasting van de jongen, verpakt in een speciaal vliesje, ver van het nest.

Vogels voeren in de broedtijd

In broedtijd eten pimpel vooral insecten, hun larven, spinnen en andere geleedpotigen. Dus is het wel een goed idee om in deze periode ook vogelvoer aan te bieden? De meningen zijn er wat over verdeeld maar volgens Joost van Bruggen van Sovon is het juist een goed idee om ook nu voer in je tuin te hangen. Die extraatjes kunnen ze juist goed gebruiken in deze drukke tijd. Wil je hier meer over weten? Beluister onderstaand radio-fragment of lees meer in dit artikel.

Meer over:

pimpelmees
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.