Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge bunzingen wagen zich verder van nest | Zelf Geschoten

  •  
28-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  

In de kapschuur van Koos Nijssen in Elst zit een nest van de bunzing. Veilig verstopt onder de pallets met strobalen, dus je ziet de dieren niet snel. Maar deze vier jonge bunzingen wagen zich iets verder van het nest en spelen met elkaar. Koos kon dit vastleggen met behulp van zijn indoor camera.

Herkenning

De bunzing behoort tot de familie van de marterachtigen. Het dier is te herkennen aan zijn donkerbruine vacht met een geelwitte of lichtbruine ondervacht. Deze schijnt er op de flanken vooral doorheen. Zijn wintervacht is langer dan in de zomer en op zijn kop heeft hij rondom zijn ogen een band van grijsachtige haren. Dit wordt ook wel het masker genoemd. Op de zijkanten van zijn neus zitten witte haren, en de snorharen zijn lang en donker.

Bunzing

© Lieneke3

Beschermde soort 

Het menu van de bunzing bestaat voor een groot deel uit ratten en muizen. Maar ze pakken ook wel eens een kip of weidevogel, tot afgrijzen van pluimveehouders en weidevogelbeschermers. Tot 1994 mocht er op bunzing worden gejaagd, maar inmiddels zijn ze in een groot deel van ons land beschermd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.