Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jelle Reumer: Laaghangend fruit

  •  
10-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
jelle_reumer
We moeten het eens over laaghangend fruit hebben. In deze tijden van gele hesjes en spijbelende scholieren, verzengende hitte in Australië en knetterende kou in Noord-Amerika, politici die elkaar voor drammer uitschelden, de noodzaak van het gas af te raken en de vraag wie dat allemaal gaat betalen en waarom alleen de gewone man dat zou moeten – in zulke woelige tijden is het altijd nuttig om eens rustig te gaan zitten om na te denken over simpele dingen. Eenvoudige maatregelen om het energieverbruik drastisch te verminderen. Zo rustig mijmerend kom je snel tot een hele fruitmand vol laaghangende vruchten, die eenvoudig te plukken zijn en bovendien gratis. Laten we er eens drie van bekijken; op andere kom ik tezijnertijd wel terug want er hangt nog genoeg in de boom.
Een fijn appeltje is de terrasverwarmer. Welke idioot heeft ooit bedacht dat het een goed idee is om buitenlucht te verwarmen? Gaat het met de gewone opwarming van de aarde soms niet snel genoeg en moeten we daarom even flink bijstoken? Of hebben onze dierbare overledenen in de hemel soms last van kouwe voeten? Thuis moeten we de thermostaat een graadje lager zetten en een dikke trui aandoen omdat dat goed voor het milieu zou zijn, maar de vaderlandse horeca stookt de vrieskou op. Dat is laaghangend vruchtje nummer één: gewoon verbieden. Kost niks.
Dan is er de open deur. Terwijl het buiten vriest staan in alle binnensteden de winkeldeuren open. En ’s zomers, als het buiten ruim dertig graden boven nul is en de airco staat de loeien om het binnen koel te houden, staan ze ook open. Een recent onderzoek in de gemeente Zoetermeer liet zien dat van de honderd winkels er 87 de deur open hadden staan terwijl het warmtegordijn ijverig de buitenlucht opwarmde. In Wageningen hebben ze daar een eind aan gemaakt, daar moeten de winkeldeuren gesloten blijven en in plaats daarvan zijn ze voorzien van een bord waarop staat dat de winkel gewoon open is. Thuis moeten we de laatste kiertjes dichtstoppen omdat dat beter is voor het milieu, maar de retail zet de deuren wagenwijd open. Dat is laaghangend fruitje nummer twee: laat zulke winkels voortaan gewoon links liggen. Kost niks.
Dan is er de snelweg. De afstand van Utrecht naar Groningen over de snelweg is ongeveer 185 kilometer. Als je dat rijdt met een gemiddelde snelheid van 100 km/h doe je er 1 uur en 51 minuten over. Met gemiddeld 130 km/h doe je er 1 uur en 26 minuten over. Dat lijkt een tijdwinst van 25 minuten, maar dat is slechts theorie want u rijdt nooit permanent 130 omdat er inhalende vrachtwagens zijn, rode wegkruizen en ander hinderlijk ongemak. Laten we voor het gemak stellen dat u er een kwartier sneller bent. Tjongejonge. Waar hebben we het over? Inclusief de terugweg een half uur tijdwinst. Die tijd gaat u ongetwijfeld héél nuttig besteden. Toch? Dat is laaghangend vruchtje nummer drie: terug naar 100 op de snelweg. Kost niks.
Sterker nog: door niet op een verwarmd terras te gaan zitten, niks te kopen in die winkels met een open deur en door wat langzamer te rijden, bespáárt u juist geld. En daarvan kunt u dan eventueel andere transitiemaatregelen betalen, of een oranje hesje kopen, want die gele kunnen nu echt niet meer.

Meer over:

jelle reumer
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor