Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japan wil minder CO2 uitstoten

  •  
09-06-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
schoorstenen_01.jpg
Japan wil de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 60 tot 80 procent hebben teruggebracht. Dat zei premier Yasuo Fukuda maandag, aldus persbureau Kyodo. Japan, een van de belangrijkste industrielanden, neemt hiermee een voorsprong op de G8-bijeenkomst in juli, waar klimaatverandering hoog op de agenda staat.
De Japanse premier denkt de vermindering van uitstoot te kunnen bereiken door in zijn land te handelen in CO2-emissierechten, zoals ook al in de Europese Unie gebeurt. Daar moet de uitstoot in 2020 op tussen de 20 en 30 procent van de uitstoot in 1990 liggen. Volgens Fukuda wil hij een ongeveer gelijke reductie tot stand brengen.
Bedrijven die CO2-emissierechten hebben, kunnen deze deels verkopen als zijzelf onder de opgelegde limiet blijven. Op die manier zou de markt bedrijven moeten stimuleren minder te vervuilen. De EU heeft aangegeven de richtlijnen te verscherpen als meer landen zich aansluiten bij het systeem.
Dat Japan het Europese systeem ook toe gaat passen, lijkt een druppel op de gloeiende plaat, maar het land zou ook andere industriestaten kunnen overtuigen beter op hun CO2-uitstoot te letten. Met de onderhandelingen over de vernieuwing van het Kyoto Protocol voor de deur, neemt Japan in elk geval een voorschot op de te maken afspraken.
Een van de grootste vervuilers, de Verenigde Staten, liet eerder weten voorlopig geen maatregelen in te voeren, nu de olieprijs de financiële situatie in het land zo onder druk zet. De VS vormen de enige westerse industrienatie die het Kyoto Protocol niet heeft ondertekend. Met een nieuwe president op komst, zou de houding van de VS kunnen veranderen.
Het Kyoto Protocol verplicht industriestaten de uitstoot van de belangrijkste broeikasgassen in 2012 met minstens 5 procent te reduceren in vergelijking met 1990. De betrokken landen hebben afgesproken in 2009 in Kopenhagen een nieuw milieupact te sluiten. Dit treedt in 2012 in werking, wanneer het Kyoto-verdrag is verlopen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor