Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japan wil levensduur oude kerncentrales verlengen

  •  
28-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
296 keer bekeken
  •  
nuclear-power-plant-g432a7f135_1920

© Goos Veenendaal via Pixabay

Japan overweegt een aantal kernreactoren langer in bedrijf te houden dan de huidige levensduur van zestig jaar. Het land ziet kernenergie steeds meer als oplossing voor de aanhoudende druk op de energievoorziening.

Langer in gebruik

Japan wil de periode dat reactoren offline zijn uitsluiten van de bestaande limiet van de levensduur. Daardoor zouden sommige faciliteiten langer in bedrijf kunnen blijven, zo staat in een document van het ministerie van Handel. Reactoren worden vaak jarenlang stilgelegd om de Japanse nucleaire waakhond in staat te stellen inspecties uit te voeren. Ook kunnen reactoren als gevolg van juridische geschillen worden uitgezet.

Afhankelijk van import

Kernenergie wint in Japan bij zowel de regering als de publieke opinie steeds meer aan populariteit, ondanks de kernramp in Fukushima in 2011. Japan is nog steeds sterk afhankelijk van de import van energie en kampt dit jaar met duurdere fossiele brandstoffen. Die zijn het gevolg van de oorlog in Oekraïne in combinatie met de zwakkere yen.

In augustus zei premier Fumio Kishida nog dat de regering de ontwikkeling en bouw van nieuwe reactoren zal onderzoeken. Ook streeft Tokio ernaar om vanaf volgende zomer zeven nog stilliggende reactoren opnieuw op te starten.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.