Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japan mag licht radioactief afvalwater lozen in zee

  •  
04-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
japan-1701925_1280

Fukushima, Japan

© Pixabay

Japan mag water dat is gebruikt voor het koelen van de kerncentrale in Fukushima in de Stille Oceaan lozen. Uit een rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) komt naar voren dat het behandelde water veilig kan worden afgevoerd. In maart 2011 werd de oostkust van Japan getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. Hierdoor raakte de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd.

Kwaliteit van het zeewater

Het IAEA deed twee jaar lang onderzoek naar plannen van Japan om het water te lozen. Volgens het IAEA is het water inmiddels bijna helemaal vrij van radioactieve straling en voldoet het aan de veiligheidsstandaarden van het agentschap. Het lozen van het water gaat zo’n dertig tot veertig jaar duren.

China is het oneens met het plan van Japan om het water te lozen. Beijing is bang dat het de kwaliteit van het zeewater verslechtert en gezondheidsproblemen veroorzaakt. Volgens de Japanse overheid is het water minder bevuild door radioactieve straling dan afvalwater dat door kerncentrales in China wordt geloosd. Volgens China is dat een scheve vergelijking die "de publieke opinie misleidt".

Visserij

Ook in Japan maken groepen zich zorgen. Vissers zijn bang dat het lozen van afvalwater ertoe kan leiden dat hun producten niet meer worden gekocht. Na de ramp van 2011 werden producten uit de regio een hele tijd niet gekocht vanwege de gezondheidsrisico’s.

De Japanse premier Fumio Kishida zei dat het de taak van Japan is om "gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en op een transparante manier" uitleg te blijven geven over de ontwikkelingen rond de kerncentrale.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.