Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jan Paul van Soest: Zien is Handelen

  •  
30-11-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
De film van Al Gore was recent op televisie te zien, in levende lijve was de ex-bijna-president in ons land, de Nederlandse overheid heeft klimaatdoelen, en de Europese Commissie ook. Toch is het gevoel van urgentie nog geen fractie is van wat het zou moeten zijn.
Tijdens het schrijven van ons boek De Aarde Heeft Koorts, dat 1 december verschijnt, heb ik mij een tijdlang verschanst achter een enorme stapel boeken, rapporten en artikelen die in de afgelopen jaren over klimaatverandering zijn verschenen. We hebben gesprekken gevoerd met klimaatdeskundigen, politici, bestuurders, ondernemers, vrije denkers en visionairs.
Ik dacht dat ik altijd behoorlijk geïnformeerd was over de klimaatproblematiek, maar van wat ik las en hoorde ben ik toch nog flink geschrokken. Als de trends van de afgelopen jaren zich doorzetten, dan is eind deze eeuw een temperatuurstijging van wel 8 graden Celsius te verwachten. De effecten daarvan op het weer, de natuur, de economie, mensen en samenleving zijn bijna niet voor te stellen. Daarom durven we de werkelijkheid niet te zien. En omdat we niet durven zien, durven we niet te handelen.
De Indiase wijsgeer Krishnamurti zie: Zien is Handelen. Wanneer iemand werkelijk de urgentie van een situatie inziet, handelt hij zonder aarzelen. Als een peuter een drukke straat dreigt over te steken, grijpt u de kleine direct bij de capuchon. Zien, het gevaar volledig laten doordringen, betekent automatisch handelen.
Stel, we doen het met de overstekende kleuter net zo als met klimaat. Dan gaat het ongeveer zo.
  • Het kabinet geeft een opdracht aan de nationale rekenmeesters zoals het Centraal Planbureau om te analyseren wat nu eigenlijk de kans is dat de kleuter daadwerkelijk zal worden aangereden.
  • Er wordt een commissie ingesteld om te bepalen wiens verantwoordelijkheid het eigenlijk is om de kleuter het oversteken te beletten. Er zijn immers meerdere mensen in de nabijheid, en er zijn ook officiële instanties die tot taak hebben de veiligheid op straat te bewaken. 
  • Economen doen studies waarin de waarde van het kinderleven wordt vergeleken met de kosten die de samenleving moet maken om een kind te redden.
  • Geert Wilders domineert wekenlang de media met zijn ideeën dat het kind wel eens een kleine moslim zou kunnen zijn en dus überhaupt niet bij het oversteken gered hoeft te worden.
  • En ten slotte vraagt de Tweede Kamer een spoeddebat aan over de kwaliteit van de stoeptegels van het trottoir vanwaar de kleine zijn spurt naar de overkant wilde inzetten.
 
Nee, met de klimaatproblematiek zijn we ver verwijderd van Krishnamurti’s idee van Zien is Handelen.
Het kán wel, ook in de politiek. Dat bleek recent bij de kredietcrisis, waarbij minister Bos van Financiën zo ongeveer overnight een paar banken kocht. Zo’n houding vertaald naar klimaat zou bijvoorbeeld betekenen dat per decreet wordt afgekondigd dat alle maatregelen die minder kosten dan 200 Euro per ton vermeden CO2 verplicht genomen moeten worden. Want alle maatregelen die goedkoper zijn dan dat zijn hoe dan ook nodig in een denkbeeldig wereld-klimaatbeleid dat de temperatuurverandering op aarde tot 2 graden beperkt houdt.
Zolang dit soort stappen uitblijven is dat het duidelijkste bewijs dat we het klimaatprobleem niet echt urgent vinden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor