Vroege Vogels

Jagende roerdomp | Zelf Geschoten

  •  
17-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2666 keer bekeken
  •  

“Deze roerdomp kwam ik tegen toen ik langs een rietkraag fietste,” schrijft filmer Kyano Hollander. “Dit exemplaar voelt zich helemaal thuis in een parkje in Pijnacker.”

De roerdomp jaagt meestal in rietland, in of bij het water. Onder andere vissen, kikkers, muizen en insecten staan op het menu van de vogel.

Perfecte camouflage

Als je nietsvermoedend een roerdomp benadert, dan zorgt de vogel ervoor dat hij nauwelijks opvalt tussen het riet door roerloos en kaarsrecht met zijn snavel naar boven te staan, de zogenaamde 'paalhouding'. Dankzij zijn kleurenpatroon lost hij bijna op in zijn omgeving. 

Roerdomp

© Fotograaf WillemdeWolf

Een kijkje in de camera

Deze roerdomp komt even naar de camera kijken. Filmer: Theo Verhoeven.

Roerdomp in de Rijnstrangen 

In de Rijnstrangen wordt alles op alles wordt gezet om meer waterriet te creëren. Dit gebeurt niet voor het riet op zichzelf maar vooral voor de vogels die in het riet broeden, zoals de roerdomp. De Rijnstrangen is een erg bijzonder gebied en in Oost-Nederland verreweg het belangrijkste rietmoeras waar je zelfs een broedende buidelmees kan vinden.

Meer over:

roerdomp
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.