Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jacobskruiskruid komt op meer plekken voor in Nederland

  •    •  
04-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2505 keer bekeken
  •  
jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid

© Fotograaf bruinekikker

Het aantal plaatsen waar de inheemse plant jacobskruiskruid met gele bloemetjes voorkomt heeft zich in de afgelopen vijftig jaar verdubbeld, zegt kennisinstituut FLORON. Paarden en koeien kunnen doodgaan aan het gif dat in de plant voorkomt. Hooi waarin jacobskruiskruid zit mag niet verkocht worden. Daarom zijn maatregelen nodig om de verspreiding van de plant tegen te gaan.

Plant houdt van bewerkte grond

Jacobskruiskruid groeit goed op open en zandige bodems. Dat de plant ondertussen in bijna heel Nederland voorkomt, komt volgens het kennisinstituut omdat grond in Nederland veel wordt bewerkt. Vee in weilanden trapt de grond los. Bermen worden meestal gemaaid met een zogeheten klepelmaaier, die de grond en de begroeiing in stukjes hakt. Bij het aanleggen van wegen en gebouwen worden zandbedden aangelegd, waarop de plant zich vestigt. In het kader van het aanleggen van meer natuurgebieden komen voormalige akkers braak te liggen en die worden nauwelijks meer gemaaid. Ook is jacobskruiskruid goed bestand tegen droogte en hitte.

Hooi kan niet verkocht worden

Volgens FLORON lijden vooral koeien- en paardenhouders schade door jacobskruiskruid in hun akkers. Ook natuurbeheerders hebben een strop omdat ze hooi met de giftige plant uit natuurgebieden niet kunnen verkopen. Oplossingen zijn volgens het kennisinstituut een andere maaimethode voor bermen en meer ruimte voor vee in de wei, zodat de dieren de grond minder vertrappen. Ook is het goed om de plant weg te maaien voor de bloei. Uittrekken van de planten heeft geen zin want daar profiteren de zaden van. Natuurakkers zouden ingezaaid kunnen worden met soorten waarvan bekend is dat ze de groei van Jacobskruiskruid remmen.

In Duitsland hebben alle betrokken partijen al een overeenkomst gesloten over de aanpak van Jacobskruiskruid. FLORON pleit ervoor om dat ook in Nederland te doen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.