Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jacht op hazen blijft verboden in Utrecht, Limburg en Groningen

  •  
19-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
293 keer bekeken
  •  
haas

Haas

© Anke Oudejans

De jacht op hazen in Utrecht, Limburg en Groningen blijft dit jachtseizoen voorlopig verboden. De haas staat namelijk op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten in Nederland. Ook de Wageningen Universiteit zegt dat de situatie van de hazenpopulatie niet goed is. Daarom vindt de voorzieningenrechter het redelijk dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de jacht op de haas heeft verboden in de drie provincies waar de hazenpopulatie afneemt.

Weerstand van jagers 

Onder andere de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) en drie jagers spanden een kort geding aan tegen het besluit. Zij stellen dat de haas helemaal niet bedreigd is. Sterker nog, er lopen minimaal 200.000 hazen in Nederland rond en hun aantal groeit de laatste jaren weer, aldus directeur Willem Schimmelpenninck van de Jagersvereniging.

haas_eempolder_tv

Bodemprocedure 

De rechter vindt dat een jachtverbod voor de haas geen inbreuk is op de rechten van jagers. Maar de bezwaarmakers leggen zich daar niet bij neer en starten nu zo snel mogelijk een bodemprocedure.

Bron: ANP 

Meer over:

haas, jacht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.