Jaarlijks honderden nieuwe windmolens
• 31-01-2008
• leestijd 2 minuten
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken zet in haar nieuwe subsidieregeling voor het opwekken van groene stroom vooral in op windmolens op land. Per jaar zullen er zo'n twee- tot driehonderd turbines bij komen. Ze zorgen voor het leeuwendeel van het 'groene' vermogen en slokken meer dan een derde van het budget op.
De CDA-bewindsvrouw stuurde donderdag de nieuwe regeling, die naar verwachting op 1 april ingaat, naar de Tweede Kamer. Dit jaar nog wordt 500 megawatt aan nieuw windvermogen subsidiabel gesteld. Dat gaat zo door tot aan het einde van de regeerperiode. Met behulp van de oude subsidieregeling, die in 2006 werd stopgezet omdat de kosten uit de hand liepen, werd al zo'n 2000 megawatt opgesteld. Dat wordt dus verdubbeld.
Het opwekken van stroom met windmolens is meer 'kosteneffectief' dan met andere vormen van groene stroom. Zoals de zaken nu staan, geldt voor de windmolens een subisie van 2,8 cent per kilowattuur die geleverd wordt. Bij biomassa is dat 5,3 cent en bij het leveren van 'groen gas' aan het gasnet 7 cent per kubieke meter.
Nieuw in de regeling is subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen op huizen. Daarbij geldt een subsidie van 33 cent per kilowattuur. Deze subsidie is vooral bedoeld om te 'leren'. De zogeheten photovoltaïsche zonne-energie is relatief duur. Dit jaar is voor slechts 10 megawatt aan subsidie beschikbaar.
Belangrijk verschil met de oude regeling voor groene stroom is dat er nu een plafond geldt. Bij de aanvragen geldt bovendien "wie het eerst komt, het eerst maalt''. Op den duur gaat de subsidie voor het opwekken van groene stroom 336 miljoen euro per jaar kosten.
Bron: ANP