Vroege Vogels

Jaarlijks drijven miljoenen vochtige doekjes in Nederlandse rivieren

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
23-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1694 keer bekeken
  •  
afval IJssel

© Gert Elbertsen

Vochtige doekjes, ook wel billen-, hygiënische-of babydoekjes genoemd, worden steeds vaker in het milieu aangetroffen. De doekjes zijn een grote bron van microplastics en een reden tot zorg voor Rijkswaterstaat. Ze doen onderzoek naar hoeveel afval, waaronder vochtige doekjes, er in de Nederlandse rivieren drijft. 

10 miljoen doekjes per jaar

De eerste resultaten laten zien dat er elke drie seconden bij Lobith een vochtig doekje het land binnendrijft. Dit zijn er meer dan 10 miljoen per jaar. Maar niet alleen Duitsland en Zwitserland zijn de bron van doekjes in ons land, ook belanden er in ons land waarschijnlijk veel vochtige doekjes in het milieu.

Doorspoelen via toilet 

Dit gebeurt op twee manieren. Allereerst door het directe achterlaten in het milieu, bijvoorbeeld na het doen van de behoefte in de natuur. Ten tweede door het doorspoelen van de doekjes. Volgens stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer, zouden vochtige doekjes nooit doorgespoeld moeten worden. Ook als expliciet op de verpakking staat dat dit wel kan. Naast dat ze de riolen verstoppen kunnen ze namelijk ook bij zware regenval via riooloverstorten in het milieu belanden.

vissen op afval

Met een speciaal net wordt er door Rijkswaterstaat gevist op afval in de rivier.

© Gert Elbertsen

Meer verantwoordelijkheid producent

De grote hoeveelheid doekjes in het milieu is problematisch volgens Margriet Schoor, adviseur waterkwaliteit en ecologie bij Rijkswaterstaat; “Uiteindelijk valt het uit elkaar in microplastics en organismen kunnen dat eten”. Volgens Schoor is het positief dat er een nieuwe Europese regeling is: de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Hierdoor worden producenten verplicht te betalen voor het zwerfafval dat hun product veroorzaakt.

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

omatine
omatine24 apr. 2023 - 11:16

Wat is er eigenlijk mis met het vochtige washandje? Kan je 300 keer hergebruiken.. geen microplastics.

schilderes
schilderes24 apr. 2023 - 11:15

Als prullenprikster van de buurt, zie ik dit ook als een van de meest voorkomende rotzooi. Dan denk ik altijd: schone gezichtjes, smerige buurt/milieu/Aarde. Dan heeft men duidelijk in de auto zitten eten (pizzadozen, hamburgerzakjes) en gaat het doekje er achteraan naar buiten. Ik probeer niet mismoedig te worden en alles wat ik 'vang' komt niet in het water.

Bert O
Bert O23 apr. 2023 - 11:30

Er zijn ook veel hondenbezitters die hun hond na de behoefte afvegen en de doekjes in de natuur gooien.

1 Reactie
maro
maro24 apr. 2023 - 21:50

hier zien we met enige regelmaat de plastic zakjes die de gemeente beschikbaar stelt om de hondenpoep op te ruimen en in afvalbak te deponeren, ergens verderop waar niemand woont gewoon in de berm gegooid., soms zelf op het weiland waar schapen lopen ...terwijl overal afvalbakken staan. Je hoeft er nooit ver voor te lopen. Wij snappen dat echt niet! Maar dehond afvegen met zo'n doekje hebben we hier nog niet gezien! Het moet niet gekker worden toch?

Yuri Kiklov
Yuri Kiklov22 apr. 2023 - 17:17

Gedragsverandering helpt hier niet. Je zal ze moeten verbieden. Direct. Microplastics vormen een enorme plaag die we moeten stoppen. Er is ook een prima alternatief, langvezelige organische weefsels, textiel dus. Uiteraard uit Europa afkomstig Bamboe, vlas, bepaalde grassen en netels zijn uitstekende alternatieven.

MarianClaasen
MarianClaasen21 apr. 2023 - 20:15

Gewoon verbieden die onzindoekjes. Idem tissues. We hebben het honderdduizenden jaren zonder die dingen gedaan en kunnen er nu kennelijk niet mee omgaan dus weg ermee.