Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IVN Natuureducatie: neem ook natuur mee in zorgakkoord

  •  
09-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
einde_gooi

Natuurgebied Einde Gooi

© LeenEus

Om de gezondheidszorg de komende jaren betaalbaar te houden, zijn andere keuzes nodig dan het inzetten op extra personeel, stelt het Integraal Zorgakkoord (IZA). Preventie geldt als een van de speerpunten, vertelt Renske Visscher. Als regiodirecteur Zuid van IVN Natuureducatie is zij expert op het gebied van natuur en zorg. "Als mensen minder drinken, minder roken en meer bewegen hebben ze ook minder zorg nodig is het idee, maar wat hier wordt vergeten is één bron van gezondheid die vrijwel niks kost, letterlijk voor onze neus ligt en geen bijwerking kent: inzetten op groen." 

Besteding

Jaarlijks geven we 100 miljard euro uit aan zorg, terwijl hetgeen er aan natuur wordt uitgegeven te verwaarlozen is. Visscher: "En dat terwijl de afgelopen jaren duizenden onderzoeken hebben aangetoond dat natuur ongelofelijk goed is voor je gezondheid." Dat maakt natuur een zeer kansrijke, maar helaas tot nu toe vergeten bron voor preventie.

Positieve invloed 

Contact met de natuur heeft een positieve invloed op stress en concentratie, bloeddruk, het immuunsysteem, diabetes, depressies, burn-outs, overgewicht en ga zo maar door. Visscher: "Stel dat je door volop in te zetten op contact met natuur en de aanleg van groen en water, slechts 1 procent van de kosten weet te besparen, dan heb je al snel het totale budget voor de natuursector in een heel jaar bij elkaar." 

nature

© HarryH

 Arbeidsmarkt

"En dan hebben we het nog niet eens gehad over de 1,3 miljoen mensen die in Nederland nu aan de zijlijn staan," zegt Visscher. Een groot deel van deze mensen kan niet zomaar aan de slag in een standaard kantoor of een omgeving met veel prikkels, maar blijkt in de natuur wel tot bloei te komen. "Haal deze mensen juist in deze tijd van klimaatcrisis weg van de zijlijn en nodig ze uit om samen de natuur te herstellen", stelt ze voor. "Naast een groot potentieel financieel rendement levert dit vooral veel welzijn en een duurzame toekomst op." 

Bron: ANP | IVN Natuureducatie 

Meer over:

natuur, welzijn, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.