Vroege Vogels

Bacteriën trainen voor waterzuivering

  •  
25-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Waterzuivering_01.jpg
De grootste wetenschapsprijs van Nederland, de Spinozapremie, gaat dit jaar onder meer naar Mark van Loosdrecht, hoogleraar milieubiotechnologie en waterzuivering aan de TU Delft. Hij krijgt de 2,5 miljoen euro voor zijn onderzoek naar nieuwe manieren om met bacteriën water te zuiveren of waardevolle stoffen te maken uit afval. Het ‘trainen’ van bacteriën, zo noemt Van Loosdrecht het.
De nieuwe manier van water zuiveren kost minder tijd en energie. Momenteel richt het onderzoek van de groep van Van Loosdrecht zich sterk op de productie van grondstoffen uit afvalstromen.
Mark van Loosdrecht studeerde milieuhygiëne aan de Wageningen Universiteit en hij promoveerde daar in 1988. Daarna vertrok hij naar de Technische Universiteit Delft waar hij sinds 1999 hoogleraar is. Hij is sinds 2004 lid van de KNAW en sinds 2007 lid van de Dutch Academy for Technology and Innovation (AcTI). Hij ontving tal van prijzen in binnen- en buitenland, van de wetenschappelijke wereld en van de industrie, waaronder de Simon Stevin Meester-prijs, voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland.
De NWO-Spinozapremie bestaat sinds 1995. Dit jaar reikte NWO de Spinozapremies voor de 20ste keer uit. Inclusief de nieuwe laureaten telt Nederland 73 NWO-Spinozalaureaten.
Lees meer over de NWO-spinozapremies 2014
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.