Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IUCN: zet biodiversiteitsakoord om in concrete actie

  •    •  
19-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
earth-g7054ec0b0_1920

aarde

© Pixabay

Nu bijna alle landen ter wereld een akkoord hebben gesloten om de biodiversiteit op aarde beter te beschermen, komt het aan op "concrete actie" van de landen zelf, stelt natuurorganisatie IUCN in een reactie. "Het feit dat er een ambitieus nieuw akkoord ligt is op zich historisch te noemen, het laat zien dat de 194 landen die lid zijn van de conventie het probleem erkennen en zich achter een gezamenlijke strategie scharen", aldus de Nederlandse tak van de organisatie, die bekend is van de Rode Lijsten van bedreigde dier- en plantensoorten.

Akkoord brengt geen akkoord

IUCN zegt dat de historie leert dat VN-akkoorden "op zichzelf geen verandering brengen". Of de doelen worden gehaald "zal afhangen van de ambities en snelheid waarmee de nu gemaakte afspraken worden omgezet in nationale wetten, regels, beleid en vooral concrete actie en verandering". Daarvoor zullen in 2023 nationale strategieën en actieplannen worden opgesteld. Voor Nederland noemen de natuurbeschermers dat "extra urgent gezien de staat van de natuur". Het kabinet zet met de aanpak van de stikstofcrisis en het investeren in natuurgebieden wel al "belangrijke stappen", voegen ze eraan toe.

IUCN heeft zowel goede banden met andere natuurorganisaties als met overheden. Twee vertegenwoordigers van de organisatie waren met de officiële Nederlandse delegatie mee naar Montreal, waar de VN-biodiversiteitstop de afgelopen twee weken werd gehouden.

Ambitieus akkoord

Hoewel het akkoord volgens de natuurbeschermers ambitieus is, merken ze op dat meerdere doelen "minder SMART" zijn geformuleerd dan in de oorspronkelijke voorstellen. SMART is managementtaal voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Het overkoepelende doel, om in 2030 het biodiversiteitsverlies wereldwijd te stoppen, is bijvoorbeeld niet expliciet benoemd in de eindtekst, merkt IUCN op. Ook teksten over de bijdrage van het bedrijfsleven en de financiële sector en bijvoorbeeld verduurzaming van het landbouw- en voedselsysteem zijn minder hard dan in de conceptversies.

In hoeverre het akkoord echt het predicaat "historisch" verdient, zal volgens IUCN nog moeten blijken. De organisatie staat ook nog stil bij het feit dat de Democratische Republiek Congo (DRC) aan het slot als enige nog bezwaar maakte, omdat het zich niet kan vinden in de financiële afspraken. "Het Congo-bassin is naast het Amazone-regenwoud ’s werelds grootste tropische oerbos en daarmee essentieel voor biodiversiteit én CO2-opslag. Het besluit van DRC om het akkoord niet te tekenen zal dan ook gevolgen hebben voor het uitvoeren van het akkoord in het Congo-bassin."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.