IUCN NL lanceert documentaire over wereldwijd natuurherstel
• 28-10-2011
• leestijd 2 minuten
Vandaag lanceert IUCN NL – het Nederlands comité van 's werelds oudste en grootste wereldwijde natuurnetwerk – een interactief platform voor videoverhalen over de kracht van natuurherstel, genaamd What if we change. Het platform
www.whatifwechange.org toont wat er gebeurt wanneer mensen hun uitgeputte land weer vruchtbaar maken, of wanneer bijna uitgestorven dieren weer talrijk worden. Niet alleen door te kijken, maar ook door interactie met reporters van het platform. Gebruikers kunnen zelf video's uploaden, vragen stellen, gedachten delen en daarmee meewerken aan een documentaire. Dit zegt IUCN NL in een persbericht.
Regisseren
Vier reporters in drie werelddelen vertellen de verhalen van een veranderende leefomgeving in het Boliviaanse Amboro National Park, Lac Bay in Bonaire, Mali's binnendelta van de Niger en het Meghalaya-gebied, India. De reporters zijn de ogen en oren van de gebruikers van het platform. Het is hun taak om inzicht te geven in de dagelijkse werkelijkheid van mensen die hun situatie verbeteren door natuur te herstellen. Gebruikers kunnen de reporters regisseren en door middel van co-creatie kunnen zij meebouwen aan de online documentaire en de conventionele offline documentaire over natuurherstel.
Op zoek naar duurzaamheid
Ook de gerenommeerde natuurfilmmaker John D. Liu werkt mee. Op zoek naar duurzaamheid reist hij de wereld rond met zijn camera. Liu heeft wereldwijd al velen begrip bijgebracht over de natuurlijke systemen waarvan ons leven afhankelijk is. “Veel van deze systemen zijn ernstig bedreigd. Collectieve actie is nodig om ze te beschermen daar waar ze nog intact zijn, of ze te herstellen waar ze beschadigd zijn,” aldus Liu.
Partnerschap
What if we change is een innovatief partnerschap tussen natuurbeschermers en mediamakers. Het is een initiatief van IUCN NL, in samenwerking met natuurfilmmaker John D. Liu, IUCN-ambassadeur voor ecosysteemrestoratie, natuurbeschermingsorganisaties Wetlands International, de Dutch Caribbean Nature Alliance, Wildlife Trust of India, Fundacíon Natura in Bolivia en een team van Nederlandse mediamakers, stichting Loefflab.
Bron:
IUCN NL
Foto (cc) Josie