Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatactivisten ketenen zich vast in Scrovegni-kapel in Padua

  •  
22-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Giotto_di_Bondone

Schildering van Giotto di Bondone

© Bron: Publiek domein Wikipedia

Klimaatactivisten van de Italiaanse beweging Ultima Generazione (Laatste Generatie) hebben zondag opnieuw toegeslagen om geweldloos hun ideeën onder de aandacht te brengen, ditmaal in de Cappella degli Scrovegni in Padua. De drie demonstranten drongen de kleine gotische kerk, beroemd om de muurschilderingen van Giotto, binnen en ketenden zich vast aan de balustrades die het publiek bij de kunstwerken vandaan moeten houden.

Verspilling van water en energie

Een van de betogers las vervolgens een boodschap voor en sprak daarin zijn afschuw uit over de verspilling van water en energie. Niet veel later arriveerde de politie, die het drietal probeerde over te halen de actie te beëindigen. Toen de drie weigerden, werden hun kettingen met een betonschaar doorgeknipt. De daders, allen in de dertig, werden meegenomen naar het hoofdbureau van politie en zullen zich mogelijk voor de rechter moeten verantwoorden.

Bizarre acties

Leden van deze groepering baarden in juni opzien toen ze in het Uffizi, het befaamde museum in Florence, hun handpalmen vastlijmden aan de glasplaat die het schilderij Primavera van Botticelli beschermt. Ze hadden een spandoek bij zich met de naam van hun beweging en de tekst No Gas No Carbone (geen gas, geen kolen). Het eeuwenoude kunstwerk liep geen schade op. Vorige week werd op vergelijkbare wijze actie gevoerd voor een bekend beeldhouwwerk in het Vaticaans museum.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.