Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Is het bijzonder om de flamingo in Nederland te zien?

  •  
31-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1134 keer bekeken
  •  

Een kleurrijke verschijning is gezien in Flevoland: de flamingo! Al ruim een week bivakkeert deze vogel in de provincie, meldt filmer Janneke Huisman. Het lijkt in eerste instantie heel verrassend om deze soort in ons land te zien, maar dat valt eigenlijk wel mee. In Nederland en andere Europese landen is de witte of Europese flamingo een redelijk normale verschijning, vooral tijdens de vogeltrek.  

Even een tussenstop  

Filmer Janneke denkt dat de vogel die ze filmt wacht op familie, of een lange tussenstop neemt. "Volgens kenners zou deze jonge vogel van ongeveer 25 weken uit het natuurreservaat Zwillbrocker Venn in Duitsland komen," schrijft ze. Janneke hoopt dat de flamingo binnenkort verder vliegt naar warmere oorden.

flamingo_texel_keesvenneker

De Texelse flamingo staat trappelend in het water om zijn prooien te activeren.

© keesvenneker

Overgevlogen uit Duitsland  

Het Zwillbrocker Venn is een natuurgebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de Nederlandse grens bij Eibergen en Groenlo. In de jaren 80 hebben zich flamingo’s in het veen gevestigd. De flamingo’s die broeden in het Zwillbrocker Venn overwinteren in ons land. Zo worden ze vooral gespot in de nazomer rond het IJsselmeer en Lauwersmeer en in de winter in het Grevelingenmeer op de grens van Zeeland en Zuid-Holland.

In het Grevelingenmeer vlakbij Battenoord in Zuid-Holland filmde Tini van den Heuvel in het voorjaar een groep baltsende flamingo’s. Een deel van de groep is al begonnen met zoeken naar een partner. Dat doen ze door hun nek uit te steken en hun vleugels uit te vouwen. Het is bijna een soort dans!  

Roze kleur  

De flamingo krijgt zijn roze kleur door het eten van kreeftjes. Ze eten voornamelijk garnalen, insecten, schelpdieren, wormen en andere kleine ongewervelde dieren, algen en zaden. Al lopend foerageren de vogels in ondiep water met de kop onder water tussen de poten.  

Meer over:

flamingo, flevoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.