Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Is De Heilige Eik van Den Hout toch de oudste van Nederland?

  •  
06-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1185 keer bekeken
  •  
de_heilige_eik_61800c9329423_large

De Heilige eik

© Fotograaf Rik de Boer

Waar staat de oudste eikenboom van Nederland? Op basis van nieuw archiefonderzoek stelt Joris Hellevoort dat het Brabantse kerkdorp Den Hout met de eer kan strijken. Dat meldt Trouw.

Op een splitsing van wegen in de gemeente Oosterhout staat de Heilige Eik van Den Hout. Tot nog toe was aangenomen dat deze boom hooguit driehonderd jaar oud is. Maar klopt dat wel? "Het is een gehavende boom die er weinig spectaculair uitziet, maar het blijkt een oeroude veteraan", stelt Joris Hellevoort, boswachter bij het Utrechts Landschap.

Eik van 600 tot 800 jaar oud

Hellevoort deed diepgravend onderzoek naar de geschiedenis van de bejaarde eik in de gemeente Oosterhout voor zijn boek De wortels van ons land, cultuurgeschiedenis van 21 beroemde bomen. "Het plantjaar zal rond 1250 moeten liggen. Zeker weten doen we het nooit, maar de eik van Den Hout is tussen de zeshonderd en achthonderd jaar oud", concludeert Hellevoort in zijn boek dat deze maand verschijnt.

De Brabantse zomereik verslaat daarmee twee eikenbomen die nu de lijst aanvoeren als oudste eikenbomen van Nederland. Van de ‘Duizendjarige eik’ van Doornenburg (Gelderland) schatten experts de leeftijd op zeshonderd jaar. De Kroezeboom in het Overijsselse Fleringen heeft de respectabele leeftijd van vijfhonderd jaar.

Bron: ANP

Meer over:

oudste eik, eik
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.