Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Is biologisch eten gezonder?

22 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1512 keer bekeken
  •  
kuiken kip

© Kuiken - Fotograaf TillyMeijer

Er komt nieuw onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding. Het onderzoek dat in 2022 zal starten in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is een vervolg op het in 2005 uitgevoerde kippenonderzoek. Daarbij werd een deel van de kippen gevoed met biologische voeding en een deel met gangbaar geteeld voer. Afgelopen jaar kwam het onderzoek in opspraak nadat Zembla er aandacht aan besteedde, omdat bleek dat de conclusies onder druk zijn aangepast. Bionext, brancheorganisatie voor de biologische sector, pleit al jaren voor (vervolg)onderzoek naar de effecten van biologische voeding.

Wat maakt iets biologisch?

Het biologische productieproces onderscheidt zich onder andere door geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en door geen gebruik van synthetische hulpstoffen. Maar hoe draagt dit bij aan onze gezondheid? Gezondheid is één van de belangrijkste redenen om biologisch te eten. Maar of biologische voeding ook echt gezonder is, blijft lastig te bewijzen, omdat veel factoren onze gezondheid beïnvloeden (leefstijl, beweging, ziektes, stress en voeding). Het vervolgonderzoek moet onder andere uitwijzen welke effecten biologische voeding heeft op onze gezondheid, op zowel korte als lange termijn. 

Dr. Machteld Huber, voormalig Senior Onderzoeker Voedingskwaliteit & Gezondheid aan het Louis Bolk Instituut, die destijds het onderzoek in 2005 leidde, is erg blij met financiering voor nieuw onderzoek: “Daar hoopte ik op toen ik besloot mee te werken aan de Zembla-uitzending. Er is genoeg aanleiding om de effecten van biologisch voedsel voor onze gezondheid verder te onderzoeken. Bovendien is deze kennis in het belang van iedereen, om te weten waar we goed aan doen.”

Veel wat we niet weten

Eerder dit jaar verscheen het adviesrapport van de WUR (Gezondheidseffecten biologische landbouw, 2021), dat stelt dat vervolgonderzoek zeer wenselijk is om inzicht te krijgen in de effecten op de humane gezondheid. We weten we dat bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica en de blootstelling aan pesticiden en cadmium problemen vormen voor de (volks)gezondheid (Mie et al. 2017), alleen er is nog veel wat we niet weten. Zowel korte als lange termijn. Denk aan de stapeleffecten van verschillende pesticiden in voedsel, water, bodem en lucht nog niet voldoende onderzocht (UN Human Rights Council 2017).

Michaël Wilde, directeur Bionext, brancheorganistie van de biologische sector: “We hopen dat door meer onderzoek, meer mensen gaan inzien dat de biologische productiewijze goed is voor mens en natuur. Het draait niet alleen om onze gezondheid, maar ook om die van de bodem, gewassen en dieren.”

Bron: Bionext

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

jeanny108
jeanny10824 nov 2021 - 11:55

Wat is het resultaat van biologische landbouw voor de Aarde. Die wordt leeggeroofd en is helemaal "dood". En is interessant om te weten hoe dat is bij biologische teelt
Wat goed is voor de bodem is goed voor ons

jeanny108
jeanny10824 nov 2021 - 11:51

Biologisch gezonder voor mens en dier is de vraag. Maar hoe zit het met de bodemkwaliteit. Die wordt uitgeput en leeggeroofd en onderzoek naar hoe dat is bij biologische landbouw lijkt me ook belangrijk om te weten