Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Invasievogels

  •  
19-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Bijna elke winter zijn er in Nederland wel een paar waarnemingen van pestvogels. Soms is er sprake van een invasie. Dan komen ze met honderden tegelijk. Vermoedelijke oorzaak is een tekort aan voedsel in de noordelijke broedgebieden, in Scandinavië en Siberië. Ook kruisbekken en notenkrakers zijn typische invasievogels. Het zijn geen trekvogels. Die reizen elk jaar over grote afstand, invasievogels doen dit incidenteel.
Overigens zijn er deze winter nog geen invasies gemeld. Harvey van Diek van SOVON Vogelonderzoek over het hoe en waarom van dit bijzondere fenomeen.
Duizenden vogels
Het meest spectaculaire notenkrakerjaar was 1968. Meer dan 10.000 vogels verbleven voor korte of langere tijd in ons land. Veel pestvogels waren te zien in de winters 1965 – 1966 en 1995 – 1996. De laatste echte notenkrakerinvasie dateert van 1991. In 2010 werden de Waddeneilanden nog overspoeld door tientallen pestvogels.
Naam
De pestvogel is een lijsterachtige vogel met zalmroze kleur, en gele streepjes op de vleugels. De kop draagt een flinke kuif en een zwart maskertje en keeltje. Vroeger dacht men dat de onvoorspelbare komst van de vogel, de voorbode was van een nieuwe pestepidemie. Vandaar de naam.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.