Gunstige weersomstandigheden zorgen ervoor dat deze weken er in Nederland veel libellensoorten te gast zijn die uit zuidelijke streken afkomstig zijn. Zoals de zadellibel, een soort uit Afrika/Midden Oosten die wel regelmatig naar het noorden trekt, maar die meestal niet verder dan Zuid-Europa komt. Waarschijnlijk zijn de zadellibellen die we hier nu zien, afkomstig uit de omgeving van Egypte/Israël en zijn ze doordat de wind een tijd lang uit de goede richting kwam, hierheen gekomen.
De zadellibel is pas in 1995 voor het eerst in Nederland gezien en sindsdien duiken ze vaker op, waarschijnlijk omdat ze zich de laatste jaren vaker ‘s zomers in Zuid-Europa voortplanten. Deze dieren beginnen hun leven dus al een stuk dichterbij.
Zadellibel is vroeg
Normaal worden pas - als ze al komen - in augustus zadellibellen gezien in Nederland. Ze zullen hier dan niet voor nageslacht kunnen zorgen, omdat het dan al snel te koud wordt voor deze zuidelijke soort. Maar omdat de zadellibellen dit jaar heel vroeg in Nederland zijn, zouden ze wel eens - voor het eerst voor zover bekend - hier larven voort kunnen brengen. Als we een warme zomer hebben verwacht Roy van Grunsven van de Vlinderstichting eind augustus/begin september de volgende generatie zadellibellen. Die hebben dan wel een probleem want de zadellibellen gaan niet zoals trekvogels als het koud wordt naar het zuiden. De eitjes van de volgende generatie zullen dus niet uitkomen.