De Harmonia (ofwel het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje) is een exoot die is ingevoerd als biologische luizenbestrijder, maar als roofdier flink te keer gaat tegen de inheemse lieveheersbeestjes. Als er geen luizen voorhanden zijn doet de Harmonia zich te goed aan larven en eitjes van andere insecten. Lidwien Raak, als insectendeskundige verbonden aan de universiteit van Wageningen, doet al jaren onderzoek naar de Harmonia. Op dit moment concentreert zij zich met student Jeltje Stam op de wijze van overwinteren.
Dertig jaar geleden werd het diertje vanuit China naar de VS gehaald als biologische bestrijders van bladluis. Later werd hij ook in Europese landen ingezet als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Ook in Nederland is hij ingezet. De lieveheersbeestjes hebben zich inmiddels ook succesvol gevestigd in het natuurlijk milieu van de betreffende landen en dat gaat gepaard met een aantal neveneffecten.
Vestiging van de Harmonia gaat ten koste van inheemse lieveheersbeestjes. Uit Belgisch onderzoek is gebleken dat het vooral ten kosten gaat van het tweestippelig lieveheersbeestje, de meest voorkomende soort. De Harmonia heeft een breed prooispectrum. Bij afwezigheid van bladluis eet hij ook larven van andere lieveheersbeestjes, en rupsen en vlindereitjes. Dit kan uiteindelijk gevolgen hebben voor de biodiversiteit.
Andrea ging op pad met Lidwien Raak en Jeltje Stam naar een plek waar de diertjes overwinteren.
Het ‘succes’ van de Harmonia in vrije natuur in Nederland heeft er mede toe geleid dat de Flora en Faunawet in 2002 in werking is getreden. Sindsdien is het verboden om dieren of eieren van dieren uit te zetten in de vrije natuur. Dit heeft ook gevolgen voor het inzetten van biologische bestrijders. In veel landen zijn daar inmiddels strenge voorwaarden voor.