Invasie kleine alken
• 16-11-2007
• leestijd 1 minuten
Door de noordwester storm van vorig weekeinde, waren er de hele week uitzonderlijk hoge aantallen kleine alken te zien voor onze kust. Zeevogelliefhebbers hebben de tijd van hun leven!
Onder andere bij de pieren van IJmuiden vertoefden lange tijd enkele kleine alken, de kleine neefjes van de (gewone) alk.
Volgens zeebioloog Kees Camphuysen heeft deze invasie van kleine alken niets te maken met de noodkreet van enkele weken geleden rond grote hoeveelheden dode alken in Zweden. De gewone alk (
Alca torda
) komt in het najaar naar het Kattegat om te ruien. Tijdens die rui kunnen de vogels niet vliegen en zijn ze dus afhankellijk van het voedsel dat daar ter plekke in zee zwemt. Schijnbaar was er weinig te vreten in het Kattegat, waardoor vele duizenden alken de dood vonden en er ook veel eerder dan normaal grote hoeveelheden alken (die nog wel konden vliegen) voor onze kust werden gezien.
De invasie van de
kleine
alk (
Alle alle
) wijt Camphuysen vooral aan de noordwester storm. De kleine alken komen normaal in enorme groepen op de Noordzee voor. Zo'n groep hoeft maar iets naar de kust gedreven te worden, en voor je het weet zie je er ineens honderden vliegen, terwijl er normaal hooguit enkele tientallen door het hele jaar worden gezien.
De meest extreme waarneming van een kleine alk kwam van de Veluwe. In de buurt van Epe werd er eentje gevonden.
Lees meer> >