Interstellair stof laat 'vingerafdruk' achter
• 31-03-2009
• leestijd 1 minuten
Twee onderzoekers van het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON hebben 'vingerafdrukken' van interstellair stof gevonden. Cor de Vries en Elisa Costantini zoeken nu verder naar de herkomst van het stof, zo maakte het instituut dinsdag bekend.
Het interstellaire stof, van belang voor de vorming van sterren, is gevonden met een uiterst krachtige meter, die bij de SRON zelf is ontwikkeld. Die zond röntgenstralen uit in de baan van de neutronenster Scorpius X-1. Door weerkaatsing van de straling kwamen de 'vingerafdrukken' aan het licht.
Interstellair stof zorgt onder meer voor koeling van de enorm hete gaswolken waaruit sterren kunnen ontstaan. Als de wetenschappers in staat zijn de herkomst van de stofdeeltjes te ontrafelen, is er weer meer bekend over het ontstaan van sterren en planeten in het heelal.
De zoektocht naar de herkomst van de 'vingerafdrukken' is echter niet eenvoudig. De onderzoekers weten nog niet van welke deeltjes de afdruk precies afkomstig is. Dat valt ook niet simpel op te zoeken, aangezien er nog maar zeer weinig vergelijkingsmateriaal beschikbaar is. Een van de al geanalyseerde deeltjes lijkt op ijs, maar dat is volgens De Vries en Costantini niet erg waarschijnlijk.
De wetenschappers publiceren hun vinding dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Astronomy & Astrophysics.
Bron: ANP