Insecten tellen met een zeppelin
• 05-09-2008
• leestijd 2 minuten
In het kader van het 33,3 jarig jubileum van EIS (European Invertebrate Survey) is dit jaar nauwkeurig bijgehouden wat voor dieren, planten en paddestoelen er in en rond Naturalis leven. Onlangs werd een springstaartje gevonden dat nog niet eerder in Nederland is aangetroffen. Alleen de lucht boven Naturalis is nog niet geïnventariseerd. Daarom wordt voor het eerst een zeppelin ingezet om vliegende insecten met een net uit de lucht te vangen.
Op 6 september wordt de inventarisatie afgesloten met een grote demonstratie van diverse vangtechnieken. Voor het eerst in Nederland wordt hierbij zelfs een zeppelin ingezet. Als er iets is wat tijdens de jubileumdag duidelijk wordt, is het de enorme verscheidenheid aan soorten insecten waaraan EIS al 33,3 jaar werkt. En op welke onverwachte plaatsen ze te vinden zijn. Daaraan is het jubileumboekje ‘Passie voor kleine beestjes’ gewijd. Hoofdstukken als ‘Spinduizendpoot in bad’, ‘Een eenzame beer aan het IJsselmeer’ en ‘Oerkreeft in karrenspoor’ spreken boekdelen.
Verrassend is ook het feit dat het wemelt van het leven op een klein verstedelijkt gebied als het Naturalisterrein: meer dan 963 verschillende soorten zijn er gespot, waarvan een aantal zeldzaam of zelfs nieuw voor Nederland. Op 6 september wordt de stand van dat moment kenbaar gemaakt: halen we de 1000 soorten? De opvallendste vondsten zijn te bewonderen in een speciale vitrine ‘Zit er leven in Naturalis?’.
Hoe de medewerkers van EIS in het veld ‘hun’ beestjes verzamelen, laten ze ’s middags zien. Dit gebeurt in, om, boven en onder Naturalis. Onder meer worden malaisevallen, stofzuigers en lichtvallen gedemonstreerd. Voor het eerst in Nederland wordt er een zeppelin ingezet om vliegende insecten uit de lucht te vangen met een net. Op 6 september komt de zeppelin weer op aarde waarna de oogst van drie dagen ‘live’ wordt bekeken.