Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Insecten lijden onder klimaatverandering en intensieve landbouw

  •  
21-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
420 keer bekeken
  •  
warmup-1_625830ca2c776_medium

Vuurjuffer

© Boogschutters

Klimaatverandering en intensieve landbouw hebben desastreuze gevolgen voor de insectenpopulatie. In diverse gebieden ter wereld waar beide oorzaken zich voordoen, is het aantal insecten met 49 procent verminderd. Dat blijkt uit onderzoek van University College London (UCL).

Sleutelrol

De onderzoekers vergeleken uiteenlopende gebieden met elkaar. Ze stelden vast dat er een verband is tussen stijgende temperaturen, veranderend landverbruik, en de insectenstand. Het is het eerste onderzoek dat dat verband ontdekt heeft, aldus de onderzoekers.

"Het verlies van insectenpopulaties is niet alleen schadelijk voor de natuur, waar insecten vaak een sleutelrol spelen in lokale ecosystemen,” stelt onderzoeker Charlie Outhwaite, “maar het kan ook de menselijke gezondheid en voedselzekerheid schaden." De gevolgen zijn des te groter als soorten achteruitgaan die planten bestuiven, zoals bijen.

Natuurlijke vegetatie

De insectenpopulaties gaan zeer sterk achteruit in gebieden die nog maar voor een kwart bedekt zijn met natuurlijke begroeiing, met afnames tot wel 63 procent. In gebieden die voor driekwart of meer zijn bedekt met natuurlijke begroeiing liep de insectenstand ook wat terug. Gemiddeld 'slechts' met 7 procent.

De onderzoekers wijzen erop dat insecten de natuurlijke vegetatie hard nodig hebben. Ze stellen dat zorgvuldig beheer van landbouwgebieden de insecten kan helpen. Dat kan bijvoorbeeld door natuurgebieden in de buurt van landbouwgrond goed in stand te houden.

Bestrijdingsmiddelen

In de afgelopen jaren zijn meer studies verschenen die al wezen op een verband tussen intensieve landbouw en de teruggang van insecten. Daarin werd onder meer gewezen op de rol van bestrijdingsmiddelen.

De UCL-onderzoekers noemen nog een ander element: "Veel insecten zijn op hete dagen afhankelijk van de schaduw van planten. Verlies van natuurlijke habitats maakt ze dus kwetsbaarder voor een opwarmend klimaat."

Bron: ANP, UCL

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor