Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Insecten in de vogelkijkhut, 2.000 soorten in de tuin en alle overige onderwerpen

  •    •  
15-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1332 keer bekeken
  •  
houtduif_5e561f81c13ca_large

Houtduif

© LeenEus

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 15 januari 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:

11:00 - Weer 600 meter hoopheg erbij
44:35 - Nieuwe vlinders ontdekt in collectie Naturalis
1:10:00 - Insecten in de vogelkijkhut
1:20:40 - 2000 soorten in je tuin
2:08:00 - Wintermuggen
2:31:00 - Hoe gaat het met de houtduif?

Insecten in de vogelkijkhut

Het is guur en koud buiten. Voor de meeste insecten valt er op dit moment niks te halen in de natuur. Ze zitten rond deze tijd van het jaar dus ook het liefste binnen te wachten tot het beter wordt. De winterrust, noemen insectenkenners dat. En stilzittende insecten kun je goed van dichtbij bekijken! Onze verslaggever Pleun Aarts gaat mee zoeken, op een wel heel onverwachte plek… 

03 Daan Drukker, EIS kenniscentrum insecten

Daan Drukker van EIS kenniscentrum insecten bij de vogelkijkhut

© Pleun Aarts

Houtduif

Hoewel de houtduif z’n voedsel voornamelijk op akkers in het buitengebied zoekt, zie je hem steeds vaker in de stad. Maar dat betekent niet dat het goed gaat met de soort – integendeel. Verslaggever Henny Radstaak zoekt met vogelonderzoeker Rob Bijlsma in Drenthe uit waarom het niet goed gaat met de houtduif. In het bos rond zijn huis broeden elk jaar houtduiven.

Rob Bijlsma

Vogelonderzoeker Rob Bijlsma (die net z'n brievenbus heeft geleegd)

© Henny Radstaak

2.000 soorten in de tuin

Natuurliefhebber Jochem Kühnen in Beek-Ubbergen is een paar jaar geleden begonnen met het tellen van alle plant- en diersoorten die hij in zijn tuin tegenkomt. Behalve de planten die hij ooit zelf in z’n tuin heeft geplant. Verslaggever Henny Radstaak was al eens bij hem in juni 2020. Toen zat Jochem op al 1152 soorten…

Jochem Kühnen in zijn tuin

Jochem Kühnen in zijn tuin

© Henny Radstaak

Nieuwe vlinders ontdekt in collectie Naturalis 

Rob de Vos, collectie-manager vlinders van Naturalis is een gelukkig man. Twee jaar geleden ontdekte een van zijn stagiaires een nieuwe vlindersoort en dit jaar is het helemaal feest: stagiaire Linda Vink ontdekte maar liefst drie nieuwe soorten. Verslaggever Merlijn Schneiders zoekt de dolgelukkige stage-begeleider en zijn stagiair op in Naturalis.

IMG_4078

Linda Vink, student (links) en Rob de Vos, Naturalis (rechts)

© Merlijn Schneiders

Weer 600 meter hoopheg erbij

Een paar jaar geleden startte de Stichting Hoopheggen met het aanplanten van heggen bij landeigenaren in de buitengebieden van Overijssel. Om zo weer wat biodiversiteit terug te krijgen, die met de heggen na de ruilverkavelingen van de jaren 70 verdween. Heggen zijn goed als schuilplek voor bijvoorbeeld egels, maar ook insecten en dus insectenetende vogels profiteren ervan. Omdat heggen zo'n biodiversiteitsboost geven, verspreid het plan zich nu over Nederland: dit weekend hebben vrijwilligers in Someren in Noord-Brabant zo'n 600 meter heg aangeplant.

Hoopheggen 1

Vrijwilligers planten hoopheggen aan in het buitengebied van Someren

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.