Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Inktviszwam barst uit duivelsei | Zelf Geschoten

  •  
16-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  

De inktviszwam lijkt met zijn rozerode, sponsachtige tentakels rechtstreeks uit een sciencefictionfilm te komen. Maar niet alleen zijn vorm is opvallend. Ook de sterke stankgeur die hij afscheidt, maakt hem een opvallende exoot. "Ik heb drie jaar naar deze zeldzame stinkzwam gezocht, die ooit uit Australië over is gekomen," schrijft Tim Wijgerde. Hij maakte deze bijzondere timelapse van de inktviszwam!

Kleverige sporenmassa

"De inktviszwam schiet, net als de grote stinkzwam, als een soort springveer uit een duivelsei. Het sponsachtige lichaam bestaat meestal uit vier tot zes armen, die aan de binnenzijde zijn bedekt met een stinkende, kleverige sporenmassa. Dit zogenaamde gleba trekt aasvliegen aan, die de sporenmassa opeten en verspreiden", schrijft Tim. 

Duivelsei

De zwam begint op de grond als een wit, leerachtig duivelsei. Wanneer de zwam rijp is splijt deze aan de bovenkant open. In dit duivelsei zijn de tentakels al goed te zien. Uit het ei komen de lange tentakels die met elkaar verbonden zijn door een gemeenschappelijke stronk. Die stronk blijft omhuld door de resten van het duivelsei.

bc63953f-612a-4f0c-9770-fc8caab5f79a

Duivelsei inktviszwam

© LidideBoer

Herkomst 

De soort komt origineel voor in Australië en Tasmanië. Hij is voor het eerst in Nederland gezien in 1921 en werd in 1914 al in Engeland aangetroffen. Dat laatste jaartal doet vermoeden dat de sporen van de soort meegevoerd zijn door Australische soldaten die hebben gevochten in de Eerste Wereldoorlog. Een andere theorie is dat de sporen van de zwam hier zijn gekomen via Australische wol. 

4b1f3d41-459c-4db8-995e-e02997f82f1b

© henk1949

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.