Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Inktvisjes in het ei gefotografeerd

  •  
04-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
dwergpijlinktvis-foto_fitis_sytske_dijksen.png

© © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Het komt niet vaak voor dat je dieren ín het ei kunt fotograferen, maar bij pijlinktvissen kan dat wel. De eisnoeren zijn doorzichtig, daardoor kun je de inktvisjes al zien voordat ze uitkomen. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond een aangespoelde tros eisnoeren van dwergpijlinktvissen op de Hors en maakte er foto’s van. “Eén van de inktvisjes veranderde zelfs al van kleur,” zei Sytske. Het leverde een mooie fotoreportage op van inktvisjes in het ei.
inktvis-ecomare2_niet-gebru
Een dwergpijlinktvisje ín het ei (© Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Beschermde eieren
Pijlinktvissen beschermen hun eieren met een transparant omhulsel. Je kunt het vergelijken met kikkerdril. Ze maken er snoeren van en zetten ze vast op de zeebodem. Na twee weken komen de eitjes uit. Soms laten de eisnoeren los, waarna ze aanspoelen op het strand. Als ze niet te lang op het droge liggen houden, de eieren het wel even uit. Toen Sytske haar vondst in het zeewater legde kwamen de inktvisjes gewoon uit. Al snel zwommen er tientallen piepkleine inktvisjes rond.
inktvis-ecomare1_niet-gebru
Net uit het ei en al helemaal compleet (© Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Miniatuur-inktvisjes
De jonge pijlinktvisjes zien er al helemaal uit als echte miniatuur-inktvisjes, ook al zijn ze nog maar enkele millimeters groot. Ze blijven dicht langs de kust tot het kouder wordt, dan trekken ze naar het diepere en nog warmere water in het midden van de Noordzee. Volwassen dwergpijlinktvissen worden zo’n twaalf tot twintig centimeter groot. In het voorjaar komen ze weer terug naar de kust om eisnoeren te leggen. Ze komen algemeen voor in de Noordzee, de Waddenzee en het deltagebied. Aan de kusten van de Noordzee is de dwergpijlinktvis de meest voorkomende inktvissoort.
inktvis-ecomare3_niet-gebru
Volwassen dwergpijlinktvis (foto Oscar Bos)
Tekst: Ecomare
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.