Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Inktspotprijs, adders en alle overige onderwerpen

theme-icon
Klimaatverandering
  •    •  
24-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
434 keer bekeken
  •  
adder - hbrummelhuis

Adder in de zon

© Harry Brummelhuis

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 24 september 2023.  Beluister de reportages en interviews op de volgende startpunten:
11:45 - Zeeuwse volkszander: Broeder Dieleman
34:35 - Het bos dat van zichzelf is
1:47:55 - Adders Zenderen
2:03:10 - Expeditie 10 intro
2:08:20 - Expeditie 10 vervolg
2:28:50 - Veel klimaat bij inzendingen Inktspotprijs

Veel klimaat bij inzendingen Inktspotprijs

Bij de inzendingen voor de beste politieke tekening zitten dit jaar opvallend veel cartoons over milieu en klimaat. Zoals een bespiegeling over de 'klimaatplakkers', wegvluchtende ijsberen en het 'Melkmeisje' van Johannes Vermeer die dreigt te verdrinken door de zeespiegelstijging. Dinsdag 26 september wordt de winnaar bekend gemaakt. Vorig jaar won Jip van den Toorn de Inktspotprijs met haar tekening 'Milieubewust'. In Vroege Vogels een gesprek met juryvoorzitter en historicus Eveline van Rijswijk. 

Winnaar Inktspotprijs 2022

Winnaar Inktspotprijs 2022, Jip van den Toorn met 'Milieubewust'

© Inktspotprijs 2022 (Jip van den Toorn)

UPDATE: De winnaar van de Inktspotprijs is bekend! Bas van der Schot wint de prijs met zijn tekening van een ijsbeer die zich met een poot heeft vastgelijmd op de ijsschots waarop hij zit. Lees hier meer.

Het bos dat van zichzelf is

Geen gezaag, geen gesnoei, geen Amerikaanse vogelkers verwijderen. Nee een bos dat helemaal met rust wordt gelaten. Dat is het idee van Het bos van zichzelf. In twee stukken op de Overijsselse Holterberg, samen twaalf hectare groot, mag de natuur helemaal haar eigen gang gaan.

Het bos dat van zichzelf is

© Merlijn Schneiders

Voor vader Paul en zoon Peter Akkerman is het de gewoonste zaak van de wereld: waarom hebben wij wel rechten en een boom niet? Dat is toch niet zoals het hoort? En waarom is een bos altijd het bezit van een mens? Een bos hoort toch van zichzelf te zijn?Uit hun ideeen ontsproot de Stichting Het bos dat van zichzelf is.

Paul (l) en Peter Akkerman

© Merlijn Schneiders

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering
   theme-icon
Natuur

Meer over:

klimaat, cartoon, adder, inktspotprijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

MarianClaasen
MarianClaasen22 sep. 2023 - 19:50

Alle bossen zouden van zichzelf mogen zijn. Staatsbosbeheer erkent in hun reactie dat ze bossen schenden, op dit bosje na. Geeft te denken, hoop ik!