Initiatieven voor herstel Nederlandse palingstand
• 27-09-2007
• leestijd 2 minuten
Beroepsvissers beginnen verschillende initiatieven om de palingstand in de Nederlandse binnenwateren te herstellen. Beleidsmedewerker Han Walder van de Combinatie van Beroepsvissers heeft dat woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van het eerste maatschappelijk jaarverslag van het Productschap Vis.
Het productschap wil dat de beschermde paling terechtkomt tussen de duurzaam beviste en gekweekte vissen. Een belangrijke voorwaarde is het herstel van het aantal alen in Nederland.
Beroepsvissers hebben in het zogenoemde aalcomité afgesproken dat ze vooral op grote aal vissen en de kleine aal zoveel mogelijk door te laten groeien en paairijp te laten worden.
Verder bestaat het plan om glasaaltjes die in de winter in Zuid-Europa gevangen worden eerst in kwekerijen te laten uitgroeien. Hun overlevingskans in de vrije natuur kan op die manier worden vergroot van 10 tot 80 procent.
Om duidelijkheid te krijgen over het leven en trek worden kleine alen in het Rijnland (bij Leiden) en in het Veluwerandmeer gemerkt en teruggezet.
Europese paling is in de afgelopen twintig jaar door overbevissing en stroperij schaars geworden. De prijs van een kilo kleine glasaaltjes kan oplopen tot 1200 euro. Veel vraag komt van kwekers uit het Verre Oosten. In juni zijn bij een internationale conferentie in Den Haag afspraken gemaakt om de handel te reguleren.
De branche hoopt dat de initiatieven overtuigend genoeg zijn dat Brussel geld uittrekt voor de financiering. Door een nieuw vergunningstelsel is de verwachting sowieso dat de Japanse en Chinese vraag opdroogt. Goedkoper zal paling echter niet worden, verwacht Walder. ,,Het zal altijd een duur product blijven.''
Bron: ANP