De ingekorven vleermuis is één van de zeldzaamste vleermuizen in Nederland (we hebben in ons land 16 verschillende soorten). Deze 'ingekorven' heeft een spanwijdte van 22 tot 24,5 cm. en een gewicht tussen 7 en 15 gram, het is daarmee een van de kleinsten.
Beluister het onderwerp uit de uitzending
Er zijn in Nederland twee kraamkolonies bekend. Beide op kloosterzolders en beide in de gemeente Echt (Limburg). Na de geboorte van de jongen gaat het om 500-550 exemplaren (2001). De laatste jaren worden bovendien regelmatig solitaire Ingekorven vleermuizen op kerkzolders verspreid over Zuid-Limburg aangetroffen. Het lijkt erop dat de stand van de ingekorven vleermuis zich gestaag aan het herstellen is.
Hoe komt hij aan zijn naam?
Volwassen dieren hebben een karakteristieke rossige rugvacht, terwijl jonge exemplaren meer bruingrijs zijn. De onderkant is gelig grijs. De soort dankt z'n naam aan de knik in de buitenrand van het oor, een 'kerfje'.
De Zoogdiervereniging VZZ doet in 2007 een onderzoeksproject naar de ingekorven vleermuis. Eén van de onderzoekers is Johannes Regelink (Regelink Ecologisch Onderzoek). Hij maakte tijdens het werk een paar vleermuisfilmpjes. In de ochtend schermering zwermen Ingekorven vleermuizen, net als veel andere vleermuissoorten, alvorens ze de kolonie invliegen en gaan slapen. Een filmpje van dit inzwermen is hieronder te zien.
In 2006 heeft een gezenderde Ingekorven vleermuis Johannes Regelink geleid naar een stal waar nog ± 15 andere ingekorven vleermuizen aan het jagen waren. In juni 2007 was slecht één dier aanwezig, toch is het wel aardig gelukt om het jachtgedrag in de stal te filmen.