© Jaksmata via Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Hout gaat een opmars maken als bouwmateriaal voor huizen. Dat meldt ING Research in een rapport. Volgens de bank zijn al veel bouwbedrijven bezig met het gebruik van hout voor de woningbouw. Hout is namelijk goed industrieel te bewerken en is veel milieuvriendelijker dan beton, bakstenen en cement.
Hout slaat CO2 op door de groei van bomen. De beton-, cement- en bakstenenindustrie gebruikt zeer veel energie in het productieproces waardoor veel CO2 wordt uitgestoten. Door die materialen te vervangen door hout kan de uitstoot van de bouwproductie drastisch worden verlaagd.
Een boom slaat twintig tot vijftig kilogram CO2 op per jaar. Een oude boom heeft dus al gauw duizend kilogram CO2 opgeslagen. Volgens ING slaat één houten woning ongeveer de jaarlijkse CO-uitstoot op van de cv-ketels van acht huishoudens.
De bank stelt verder dat hout ook veel lichter is dan beton en dat het daardoor goedkoper en makkelijker te transporteren is en er minder zware funderingen nodig zijn. Bovendien zijn ook minder zware bouwmachines nodig en is hout goed geschikt voor geprefabriceerde woningen omdat houten prefab-elementen door het lage gewicht makkelijker zijn te transporteren, bewerken en te bevestigen. Hout is nog wel duurder, maar door schaalvoordelen en hogere CO2-heffingen op beton en bakstenen wordt hout volgens ING de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal.
Op het moment wordt twee tot drie procent van de nieuwbouwwoningen van hout gemaakt. Zo zijn er in 2017 in Nederland ruim 62.000 nieuwe woningen gebouwd. Daarvan zijn er 2.360 in houtskeletbouw (HSB) en 120 in massieve houtbouw (CLT) uitgevoerd. Waar het hout vandaan komt is vooral afhankelijk van de toepassing. Naaldhout dat wordt gebruikt voor HSB en CLT komt over het algemeen uit Scandinavië en Midden-Europa.
Bron: ANP, Circulaire Bouweconomie, VBNE
Meer over:
houtbouwMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.