Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ING en het klimaat

  •  
06-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
klimaatstatement.jpg
‘Klimaatverandering is een van de belangrijkste vraagstukken van deze tijd’. Dat is niet een tekst van Greenpeace of Urgenda, maar van de Nederlandse banken. Die kwamen deze week met een gezamenlijk klimaatstatement . Daarin roepen ze de regering op om volgend jaar, als Nederland tijdelijk voorzitter is van de EU, tot bindende Europese klimaatdoelen te komen. Verder willen de banken dat bedrijven en instellingen hun C02 uitstoot openbaar maken. 
Naast dit klimaatstatement, kwam deze week ook het nieuwe rapport van de Eerlijke Bankwijzer uit, over de investeringen van Nederlandse banken in fossiele en duurzame energie. Hieruit blijkt dat ING de meest klimaatschadelijke bank is. Zo’n 25 miljard dollar werd de afgelopen 5 jaar geinvesteerd in fossiel. Wat zegt dit over de klimaatambities van ING? Een gesprek met Koos Timmermans, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van ING en Evert Hassink van de Eerlijke Bankwijzer.
Uit het onderzoek blijkt dat van de onderzochte investeringen van ING inde energiesector gaat 89 procent naar olie, kolen en gas. ABN Amro en AEGON zijn ook relatief grote investeerders in deze fossiele energiebronnen. Rabobank leent ongeveer evenveel uit aan fossiele als aan duurzame bedrijven in de energiesector, maar verlaagde haar investeringen in de fossiele energie-sector in recente jaren wel. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.