Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ineke Zweep: Broeikaseffect

  •  
28-03-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
mini_auto_s.jpg
Vandaag las ik in de krant weer  een artikel over een maatregel voor autobezitters in Amsterdam. Mijn haren rijzen te berge wanneer ik zoiets lees. Autobezitters die een auto hebben van om en nabij 1991 moeten geweerd worden in het centrum van Amsterdam. Omdat deze auto’s nog niet zijn uitgerust met een katalysator zijn ze dus niet getolereerd. Het is weer zover. De aarde is weer te warm. Allerlei wetenschappers houden zich er mee bezig.
Het is een heet hangijzer. De zogenaamde klimaatverandering is “big business”geworden en de overheid doet hier driftig aan mee door het opleggen van allerlei heffingen. Er zijn te veel fossiele brandstoffen en het CO2-gehalte stijgt hierdoor. Is een goed onderhouden auto van 1991 nou zoveel vuiler dan een auto van 1998 met een lekke uitlaat?
Al die autobezitters die met pijn en moeite zich nog een autootje kunnen veroorloven en zich nog kunnen verplaatsen worden op deze manier aangepakt. Men weet als geen ander dat wanneer diezelfde mensen dit autootje word ontnomen er nooit geen ander weer komt om de doodeenvoudige reden dat auto’s in aanschaf niet meer te betalen zijn voor mensen met een modaal inkomen..En zo worden we met zijn allen weer de klos. Is er dan niet een andere manier om het milieu aan te pakken.
Kortom, het is maar op welke schaal je het bekijkt. De aarde warmt op, dat geloof ik wel. Wanneer je kijkt naar de laatste honderd jaar. Maar ik denk eerder dat het te maken heeft met een onafhankelijke cyclus.
Ons klimaat word sterk beïnvloed door vulkanische uitbarstingen. Een dergelijke uitbarsting heeft meer effect op de aarde dan een auto zonder katalysator.  Ik blijf erbij dat ons klimaat niet door de mens veranderd. De invloed van de zon is bepalend voor koude en warme perioden. Op dit moment is er weer een opwarmperiode van de aarde, hetgeen behoort tot een normaal natuurverschijnsel. Geologen kijken verder en weten dit. Zij constateren dat we honderdduizend jaar geleden op in een ijstijd leefden en tienduizend jaar geleden op een savanne leefden. We gaan nu richting savanne en over honderdduizend jaar vriest het weer dagelijks. Als ik de deur uitga en het gaat regenen komt dat niet omdat ik de deur uitga. Het zijn verschijnselen die gelijktijdig plaatsvinden, maar onafhankelijk van elkaar zijn.
Ook de uitstoot  van chemische fabrieken is funest..Er worden steeds meer wegen aangelegd. Dit gaat ten koste van heel veel bos en bomen. Ik vind bomen heel belangrijk omdat ze vuile stoffen omzetten in zuurstof. Daar kunnen we met zijn allen weer van leven.
Tegenwoordig worden er bomen gekapt om de gekste redenen. In de Scandinavische landen is hout een belangrijk bestanddeel van de industrie. En toch blijven daar genoeg bomen over. Voor zuurstof en zuivere lucht..Kortom er moeten dus meer bomen geplant worden en zo is de cirkel zoals altijd weer rond.
Bomen zijn minstens zo belangrijk voor het milieu. Bovendien is het goed voor de werkgelegenheid en goed voor de industrie. In de Scandinavische landen drijft de economie voornamelijk op hout. Het is een florerende handel en toch blijven er nog genoeg bomen over om de schadelijke stoffen te weren. En zo is de cirkel weer rond.Broeikaseffect is een trend. We moeten toch bezig blijven en toch iedere dag weer nieuws vergaren. Dat houdt de mens bezig. Over een aantal jaren is het weer te koud voor het jaar!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.