Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spreeuwenzwerm boven Reeuwijkse Plassen | Zelf Geschoten

  •  
04-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
857 keer bekeken
  •  

In het najaar verschijnen grote groepen spreeuwen. De vogels verzamelen zich om samen te overnachten. Voordat ze zich settelen op hun slaapplaatsen, dansen ze in grote zwermen door de lucht. Melissa Kalden filmde deze spreeuwenzwerm 's avonds bij de Reeuwijkse Plassen.

Veiliger in de groep

Spreeuwen verzamelen zich in zulke grote groepen om samen te overnachten. Dit is veiliger, want potentiële vijanden worden zo sneller gesignaleerd. Daarnaast is het voor een rover als een sperwer moeilijker om één spreeuw te vangen in die constant bewegende zwerm. Ten slotte volgen de spreeuwen elkaar ’s ochtends naar goede voedselplekken. 

Marnella Verschoor filmde deze indrukwekkende 'spreeuwendans' bij de Westeinderplassen. 

Botsingen 

Wat indrukwekkend dat al die spreeuwen niet met elkaar botsen! Dat komt onder andere omdat ze allemaal even snel vliegen, zo’n 36 kilometer per uur. Naast die snelheidslimiet houdt een spreeuw altijd zijn zeven buurvogels in de gaten, om niet tegen hen aan te botsen. Als een paar vogels dan van koers veranderen, verspreidt die beweging zich als een golf door de hele wolk.  

spreeuw

© Spreeuw, foto: fozzje

Spectaculaire vormen 

De vormen die een spreeuwenzwerm soms aanneemt zijn dus het gevolg van allemaal dezelfde snelheid aanhouden en het volgen van je zeven buurvogels. De meest spectaculaire vormen ontstaan in heel grote groepen, met minstens 2.000 vogels.

Met dank aan de Vogelbescherming

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.