Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit

  •  
25-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
klok_01.jpg
In de nacht van zaterdag op zondag begint de zomertijd en gaat de klok een uur vooruit. Dat gebeurt om 02.00 uur. De nacht duurt een uurtje korter, maar voor velen is de komst van de zomertijd toch een blijde gebeurtenis: het voorjaar is echt is aangebroken.
In het begin is het 's ochtends wat langer donker, maar 's avonds blijft het langer licht. Alle landen van de Europese Unie zetten de klok in de nacht van zaterdag 29 en zondag 30 oktober weer een uurtje terug.
Het verzetten van de klok dient om beter te profiteren van het natuurlijke daglicht en te kunnen bezuinigen op elektriciteit. In Nederland werd de zomertijd in 1977 ingevoerd. Andere Europese landen, zoals Duitsland, kennen de zomertijd al sinds de Eerste Wereldoorlog.
Er zijn verschillende ezelsbrugggetjes om te onthouden wanneer de klok voor- dan wel achteruit gaat: in het voor-jaar gaat de klok voor-uit. En: Je 'wint-er-tijd' mee als in de winter de klok een uur terug gaat en de nacht dus een uur langer duurt. Of: als het weer achteruit gaat (omdat 't kouder wordt), gaat ook de klok achteruit. Gaat het weer vooruit, dan gaat de klok vooruit.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor