Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In de olmen

  •  
09-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
bosuil_01.jpeg
Om de bosuilenpopulatie bij kasteel Groeneveld in Baarn in kaart te brengen wordt een “uilenroeper” ingezet. We gaan mee met uilenroeper Ton Eggenhuizen. Hij roept bosuilen op Groeneveld en dan roepen ze terug (als ze er zitten ). Dat is z’n manier om de uilen te tellen in een bepaald gebied. Menno en Andrea roepen mee.

Meer informatie over de bosuil

Wetenschappelijke naam: Strix aluco
De bosuil heeft een bruin verenkleed met witte vlekken en strepen. Op de schouder zit een rij witte vlekken die erg opvallend is. De bosuil is een gedrongen uil met een grote ronde kop. Van andere uilen te onderscheiden door de donkere ogen. de bosuil eet voornamelijk muizen, maar ook andere kleine zoogdieren en vogels worden gegeten. De bosuil jaagt vrijwel alleen in de schemering en 's nachts, overdag houdt de vogel zich schuil in de top van een boom. De zang klinkt als hoe, hoehoehoe.
Het nest wordt oorspronkelijk alleen in loofbossen gebouwd, maar tegenwoordig broedt de vogel ook in parken en tuinen midden in de stad. Hun leven speelt zich voornamelijk af in de nachtelijke uren. Daaraan zijn ze dan ook optimaal aangepast. Ze kunnen prima zien bij zelfs het kleinste spoortje licht. Ze vliegen in stealth-modus door een zeer fijn gewimperde vleugelrand. Toch zijn ze soms ook overdag te zien als ze geplaagd worden door kleine vogels die hen proberen te verjagen.
Bosuilen lijken soms vrij forse vogels, maar onder de enorme hoeveelheid veren bevindt zich eigenlijk een verrassend kleine vogel. Uilen kunnen hun ogen niet verdraaien in hun kassen. Deze handicap compenseren ze door een flexibele hals die bijna volledig rond kan draaien. Het mannetje maakt de spookachtige roep die het vrouwtje beantwoordt met een ijselijke kreet.
Het aantal bosuilen in Nederland neemt langzaam toe. Er was in 2002 sprake van ongeveer 4.500 - 5.500 paren. Doordat bosuilen zo onopvallend zijn kan het voorkomen dat ze niet worden opgemerkt door vogeltellers.
Loofbossen vormen de belangrijkste biotoop, maar bosuilen zoeken ook regelmatig het landelijk gebied op, mits er voldoende bosjes met enkele oude bomen aanwezig zijn. Die bomen worden gebruikt als uitkijkpost om naar potentiële prooien te speuren, en om in te broeden. Het plaatsen van nestkasten heeft ook bijgedragen aan een verdere verspreiding van de bosuil.
Bosuilen komen in vrijwel geheel Europa het hele jaar voor, met uitzondering van Ierland en Noord-Scandinavië.
Bron: Wikipedia en Vogelbescherming
NB In de uitzending werd een filmpje uit een Polygoon journaal over een bosuil getoond. Volgens diverse kijkers betrof het hier echter een ransuil. Waarvan akte. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor