Het schietterrein van Artillerie Schietkamp 't Harde
© Gert Elbertsen
De milieuvergunningen van Defensie zijn al jaren niet op orde of sterk verouderd, en ook de naleving ervan laat te wensen over. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een rapport. Volgens de inspectie kunnen de belangen van omwonenden hierdoor onvoldoende beschermd worden.
Defensie heeft voor "milieubelastende activiteiten" op ongeveer 180 van haar terreinen vergunningen nodig. Veel activiteiten van Defensie leiden tot uitstoot, geluid of veiligheidsrisico's, aldus de ILT.
Op dit moment voldoet Defensie niet aan de wet- en regelgeving, aldus de ILT. "Het uiterste gevolg bij voortdurende overtredingen is dat de ILT met handhavend optreden activiteiten van Defensie moet stilleggen", meldt de inspectie. "Op dit moment lopen verschillende handhavingsprocedures, onder andere over Artillerie Schietkamp 't Harde, Munitie Magazijnencomplex Veenhuizen en de marinehaven in Den Helder."
De ILT zegt te begrijpen dat de huidige situatie in de wereld ertoe leidt dat Defensie groeit, en dat er daardoor ook meer overlast is voor omwonenden van defensieterreinen. Het is aan de politiek om te bepalen wat de balans is tussen de belangen van omwonenden, van Defensie en van bescherming van de omgeving, vindt de inspectie. Die wijst er ook op dat Defensie net als iedere organisatie de wet- en regelgeving gewoon moet naleven.
Ook staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) schrijft in een brief aan de Kamer dat Defensie zich aan de regels moet houden. Later dit jaar komt het kabinet met een afweging tussen allerlei zaken die meer ruimte nodig hebben, waaronder ook woningbouw en duurzame energie.
Soms moet Defensie nu eenmaal dingen doen die "op gespannen voet kunnen staan" met de belangen van omwonenden en het milieu, aldus Jansen. "We werken gezamenlijk aan de juiste balans."
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.
DIe laatste zin, waarin Jansen zegt dat Defensie nu eenmaal doen die op gespannen voer staan met de belangen van de omwonenden trickerde mij. Halverwege de jaren '80 was ik vergunningverlener bij een Veluwe gemeente. In Apeldoorn zat toen een eerstaanwezend ingenieur directeur die mij meedeelde dat hij graag in een ruim jasje zat. Wat zoveel bekende dat hij maling had aan overlast aan burgers. Voor het weigeren van één van de vergunningen kwam het tot een beroep bij de Raad van State. De advocaat van defensie was zo arrogant om de zaak te bepleiten zonder pleitnota. Ik had een pleitnota, waarin concreet met de wet- en regelgeving in de hand werd aangegeven dat de aangevraagde milieuvergunning op die manier niet kon worden verleend. De paniek bij de heren van defensie was groot. Ze hadden gedacht dat ambtenaartje van de gemeente lullen we er wel onder. En nu stonden ze zelf voor joker. De aangevraagde vergunning werd uiteindelijk niet verleend. Nog dezelfde dag werd de burgemeester gebeld door defensie om een klacht tegen mij in te dienen. Maar ook dat mislukte. In 45 jaar lijkt er weinig veranderd te zijn bij defensie.