Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Illegale waterputten in De Peel aanpakken tegen uitdroging

  •    •  
15-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
302 keer bekeken
  •  
De Peel

© De Peel, fotograaf: chrisfotos

De provincies Limburg en Brabant gaan in de Peel controleren op illegale waterputten. Dit doen ze om te voorkomen dat boeren zonder vergunning grondwater oppompen om hun land te beregenen, want dat mag niet meer van de rechter.

Door een uitspraak van de Raad van State moet paal en perk worden gesteld aan het onttrekken van grondwater uit bufferzones rond Natura2000-gebieden in de Peel voor het beregenen met grondwater van open agrarische teelten. Dit om uitdroging van de Peel te voorkomen.

Vergunning voor grondwateronttrekking

Nieuwe vergunningen voor grondwateronttrekking zullen dan ook niet meer gegeven worden, tenzij ze aantoonbaar geen invloed op het natuurgebied uitoefenen, maken beide provincies bekend. Die hebben hierover woensdag een aangepast Beheerplan Peelvenen vastgesteld.

Tot voor kort konden de boeren een vrijstelling krijgen van de vergunningsplicht in de wet natuurbescherming voor het onttrekken van grondwater voor het beregenen. Die vrijstelling krijgen ze niet meer. Ze moeten een vergunning kunnen laten zien.

Veel boeren hebben zo'n vergunning al jaren, "meer dan eerst gedacht", aldus de woordvoerster van de provincie Limburg, "en oude rechten blijven gelden." Zij mogen dan ook grondwater uit de bufferzones blijven onttrekken om te beregenen. "Voor de natuur een tegenvaller, voor de boeren een meevaller", erkende de woordvoerster.

Natuurherstel in de Peel

Tegen de voorgenomen beslissing door beide provincies hadden 270 boeren een zienswijze ingediend, vanuit de vrees dat straks niks meer zou mogen. "De boeren schrokken van de uitspraak van de rechter", aldus de woordvoerster. Maar wie een vergunning heeft mag blijven sproeien.

De woordvoerster zei dat het besluit overigens een tussenstap is: het moet worden gezien in het grotere kader van de transitie naar gewassen die minder water nodig hebben, en verdergaand natuurherstel in de Peel. Voor juli 2023 moet een gebiedsplan aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) worden voorgelegd, waarin ook duidelijkheid is over de aanpak van de stikstofoverlast. Het kan dat dan veel boeren alsnog moeten stoppen, verkassen of innoveren omdat ze piekbelaster zijn. In dat geval houdt ook het beregenen op door die boer.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.